RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se på denne Høyrebølgen

Foto: illustrasjon (Scanpix/Bernt Aardal)
Sist oppdatert:
På ni måneder er Høyre gjenfødt som et av Norges største parti. Se den fantastiske utviklingen.

Her er tallene fra gjennomsnittet av månedlige partibarometre hentet fra hjemmesiden til valgforsker Bernt Aardal. Tallene viser at partiet nådde sin bunnotering i juni 2009 med 13,5 prosent.

Før valgkampen var det ingen god vind for Solberg. Nettavisen skrev blant annet om «Elendige Erna-tall», «Ny gallupsmell for Erna» og «Høyre kan bli utradert».

Så begynte valgkampen og Erna Solberg framsto i ny drakt, bokstavelig talt, eller som vi skrev den gang: « Sjekk den nye stjErna» .

Opp, opp, opp
Med ny stil og stålkontroll i debattene snudde vinden. «- Erna overrasket!» skrev Nettavisen etter en av de første valgdebattene. Etter statsministerduellen med Jens Stoltenberg svarte velgerne at de «Likte Erna best».

Og så begynte den historiske oppturen for Høyre. En kurve som ligner på unnarennet i Holmenkollbakken endte i februar på 22,1 prosent. I mars viser Opinions måling for ANB at oppturen fortsetter. Nå er tallet 24,3 prosent. Hvis dette står seg betyr det en økning på 80 prosent siden juni. Bare Arbeiderpartiet (27,3 prosent) og Frp (25,1 prosent) er større.

Her er Bernt Årdals statistikk over meningsmålingene de siste 12 måneder.

Les egen sak: Siv og Erna har flertall

Erna Solberg selv er nøktern i forhold til de strålende meningsmålingene.

- Det er selvfølgelig fint og flott med gode målinger selv om det er lenge til valg. Det gir en optimisme og kampvilje i partiet, sier Erna Solberg.

Hun tror vinneroppskriften ligger i å fronte egne saker, og ikke bli kommentator til rødgrønn politikk.

Egne saker
- Vi skal fortsette med det vi har gjort så langt: Snakke om hvilke saker vi er opptatt av, og utfordre regjeringen på ulike saker. Vi skal for eksempel vise fram nye metoder for å bygge veier raskere på, sier Solberg.

Hun håper og tror at velgerne er lei av de rødgrønnes utspill om nye millioner til ulike offentlige tiltak, men at de nå ønsker en gjennomgang av hvordan det offentlige bruker skattepengene.

- Ikke minst trenger vi å bli mer kritiske til hvordan vi bruker penger, sier Solberg.

- Hvordan skal dere holde på velgerne til neste valg?

- Jeg tror vi tjener på å vise våre politiske saker, og at regjeringspartiene ikke vinner på å drive en politisk argumentasjon på at de har brukt en million mer her og en milliard mer der.

Rydde vekk uenighetene
Solberg poengterer at partiene i sentrum og borgerlig side har vist at de kan samarbeide i ulike saker, og at det fremover blir viktig å berede grunnen for mer samarbeid.

- Fremover blir det enda viktigere å rydde vekk saker som gjør det vanskelig for partier på borgerlig side å samarbeide.

- Vil Høyre samarbeide med Frp tettere fram mot neste valg?

- Høyre skal ikke lukke døren for samarbeid med noen av partiene, sier Solberg.

Hva tror du er årsaken til Høyres fremgang. Diskuter saken her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere