RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se rakettferden

Sist oppdatert:
TV 2 festet et kamera til en nyttårsrakett dagen før dagen. Se en raketts ferd og få fyrverkeri-råd og bilder her.

Tennstaven settes til raketten - «fusssj», sier det, og raketten er i lufta. Rundt og rundt går det.

Husene på bakken blir mindre og mindre før det smeller, og himmelen lyses opp. Det er moro for dem som ser på og når det går bra. Men det kan altså gå riktig ille. For tre dager siden mistet en 19-åring flere fingre under lek med fyrverkeri i Søgne.

- Det er viktig å vise aktsomhet i forhold til bruk av fyrverkeri. Det er veldig fort at både personer og materielle verdier kan få skader, sier Morten Engmann, overbrannmester i Oslo til TV 2 Nettavisen.

Sammen med Kjetil Bratlie, branninspektør i Oslo brann- og redningsetat, viser de på TV 2 hvordan vi skal bruke fyrverkeri riktig i morgen.

- Det er dessverre mye uvettig bruk, særlig der hvor det samles store folkemengder, sier Bratlie. Han ser ikke fram til nyttårsaftens store bruk av fyrverkeri og det som følger med.

- Heldigvis har vi fått litt snø i år. Da tar ting ikke så lett fyr, sier han.

Mange skader
Ulykkesstatistikken er høy nyttårsaften. I fjor ble 119 personer skadd av fyrverkeri og en person døde. Det er sjelden at det er den som skyter opp raketten som får de største skadene.

- Det er gjerne andre eller tredjeperson som blir truffet av raketter på ville veier, på grunn av uvettig bruk, sier Engmann.

Det er flest jenter blant de skadde, kanskje fordi de har fine klær på seg som lett antenner.

- Jeg pleier å si at jentene er for lettkledde, for klær beskytter også, sier han.

Ute av kontroll

I en spørreundersøkelse som TNS Gallup har foretatt for If, svarer 50 % at de har opplevd fyrverkeri ute av kontroll. aldersgruppen 15-29 år har 70 % opplevd fyrverkeri ut av kontroll. Unge gutter er mest utsatt. 3 av 5 gutter svarer at de har opplevd dette. I aldersgruppen 15-29 år er andelen hele 70 %, melder If i en pressemelding fredag.

Forsikringsselskapet får årlig inn en rekke forsikringsselskaper som omhandler skader fra fyrverkeri.

Ifølge branninspektør Bratlie er det gjerne fingerne som går dersom en rakett eksploderer i en hånd. Derfor skal en aldri sende en rakett mens man holder den. Skader i øynene og brannskader er også vanlig.

Norges Blindeforbund vil ha et påbud om vernebriller i forbindelse med oppskyting av raketter, Norsk brannvernforening mener at gratis vernebriller må inkluderes i alle fyrverkeripakker som selges i Norge. I følge foreningen skades hvert år et hundretalls personer på grunn av uvettig bruk av fyrverkeri.

Stjerneskudd gir varme
Espen Kolstad i Engelsrud-NFI-fyrverkeri kan fyrverkeri. Nyttårsaften skal han kjøre profesjonelt fyrverkerishow i en båthavn på Øslandet. Han viser til regler for bruk av fyrverkeri. I tillegg ber han foreldrene om å være ekstra oppmerksomme på sine barn, spesielt når de driver med stjerneskudd.

- Alt fyreverkeri har 18-årsgrense, også stjerneskudd, og 16 år for det minste stjerneskuddet. Men veldig ofte utstyres barna med stjerneskudd. Det ser gøy ut, men det er ikke ufarlig, sier han.

En polvott smelter raskt dersom den kommer i kontakt med varme. Og det gnistrer godt.

- Pass på barna, gjentar han.

Forbud
I flere norske byer er det store restriksjoner både på kjøp og bruk av fyrverkeri etter mange dødsfall, store branner og skader. Følge med i lokalavisa der du bor. Hordaland og Rogaland har hatt kun to dagers salg i år. I Bergen er det totaltforbud mot oppskyting av fyrverkeri innenfor bompengeringen. I

I Oslo har det i flere år vært forbud mot oppskyting av fyrverkeri innenfor ring 2. På Grünerløkka, på Youngstorget og Rådhusplassen er det altså ikke lov å sende opp raketter. Hensynet til at det bor mye mennesker i byen og en eldre bygningsmasse veier tungt. Og de siste 2-3 årene har det heller ikke vært noen store branner som følge av fyrverkeri.

- Så lenge en bruker fyrverkeriet riktig er det så utrolig morsomt. Men en må huske på at det er eksplosiver, sier Kolstad.

Men i Frognerparken samler folk seg.

- Personlig tør jeg ikke engang gå hit i morgen. Da vil jeg i så fall holde meg på behørig avstand, sier Bratlie.

Er du ansvarlig for skader i forbindelse med fyrverkeri kan du sitte igjen med en klekkelig bot eller hele regningen. En bygård i Oslo er verdt vel 20 millioner kroner.

Her er noen av rådene:

Følger du rådene under kan du få en sikrere nyttårsaften:

  • En voksen og oppegående person bør ta ansvar for oppskytingen.
  • Det viktigste er å ha med seg en utskytingsrampe som gir raketten et godt feste. Den bør settes opp før det mørkner.
  • En bruskasse som snus opp ned er et godt alternativ. I den kan utskytingsstativer i stål festes. Et alternativ er også bruskasser som er fulle, med tomflasker i, der du kan skyte en rakett fra flaskene. Det viktigste er at rampen er stø, og at folk stå r i en sikker sone unna.

- Før en gjør noe som helst skal en også lese bruksanvisningen på fyrverkeriet. Der står det noe om hvordan det skal brukes, sier Bratlie.

Men brann- og redningsetaten er ikke særlig glad i raketter.

- Helst anbefaler vi nå fyrverkeribatterier. De står støtt på bakken, du tenner på en gang, og en får mye fint fyrverkeri, sier Engmann.

Til opptenning bør du bruke en tennstav, eller en sigarettglo. Fyrstikker og lighter er ustabilt. Tennstaver er å få kjøpt, men finnes også i familiepakker. Der finnes gjerne også et stativ for utskyting. Vernebriller bør du ha.

Alkohol og fyrverkeri hører heller ikke sammen. Mange ulykker skjer nettopp i denne sammenhengen.

Les stor fyrverkeritest fra TV 2 hjelper deg her.

Du kan lese enda flere råd om fyrverkeri her.

Med ønske om et godt og sikkert nytt år!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere