Se tvillingtigrene slå seg løs

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): De deilige tvillingtigrene som ble født før jul, vokser og har nå passert 5 kilo. Fortsatt ser de dårlig, og hveser til fremmede.

14.01.04 16:29

Det er tidlig om morgenen, og Dyreparken ligger mørk og stille når rovdyransvarlig Rune Landås (28) går inn til tigrene.

Far Ulysses er holdt i et annet bur. Mor Ryeka er ledet ned i første etasje med sin førstefødte - 8 måneder gamle Tinka. Hun ble født i Dyreparken 15.mai. (Her er bilder fra hun var baby .)

Hvesende kryp
Rune kryper forsiktig inn i hiet til tigerungene, og kommer ut igjen med en i hver hånd. De sier ikke et pip, før nøstene ruller ut på barkegulvet og hører lyden av fotoapparatet.

Da hveser de, særlig hann-katten. Den er litt tydeligere i tegningene på pelsen, og veier rundt 200 gram mer enn søsteren. Han skal sikkert passe litt ekstra på.

- De ser veldig lite ennå, men lukter og hører veldig godt. Du må holde avstand. Hvis moren lukter at noen andre har tatt på dem, vil hun kanskje avvise ungene, forklarer Rune.

Se stor bildekarusell - egen lenke øverst.

Glemte ungen sin
Sibirske tigre er verdens største kattedyr. I 2002 åpnet Dyreparken tigeranlegget med Ulysses fra Kiev og Ryeka fra Edinburgh, begge født i fangenskap. I fjor fikk de Tinka, som nå veier drøye 40 kilo og er 8 måneder gammel. Ryeka glemte ungen sin etter noen timer, så Rune måtte flaske henne opp.

Men de navnløse tvillingene, født 16. desember, har tydeligvis vekket morinstinktet. De dier fortsatt hver halve time, og legger på seg minst 100 gram om dagen.

Rune legger tigerungene i bøtta og veier dem. De hveser litt, og vesla sovner nesten når hun får broren oppi bøtta også. Til sammen veier de 10,5 kilo.

Må huske slusene
Så er det tid for storesøster. Landås sluser ut faren. Med sine 230 kilo er han i største laget, og har bare fått snust litt på ungene sine. De er godtatt.

Ulysses reiser seg opp på to bein og får en godbit av herren gjennom gitteret. Det er flere sluser Rune må passe på. Glemmer han en, kan både menneske- og dyreliv gå tapt.

-Jeg kan aldri gå inn til ham på et lite sted. Instinktivt kunne han drept meg på et øyeblikk. Jeg tenker noen ganger på hva som ville skje hvis jeg glemte å lukke slusene. Ikke bra, smiler Rune.

Leker med storesøster
Så kommer Tinka. Hun elsker dyrepasseren sin, og koser vilt med ham og søsknene. Hun slikker mest på Rune, men digger også litt med de små nøstene.

-Jeg må snart ta farvel med henne. Hun kan ikke bli for nært knyttet til meg. Det kan også skape problemer når hun senere reiser et annet sted, sier Rune, ikke uten et visst vemod i stemmen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag