RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sea Shepard: - Ingen spor etter Berserk

Foto: Jarle Andhøy/Scanpix
Sist oppdatert:
Helikopter har vært på søk.

Sea Shepherds helikopter var onsdag kveld i området der nødsignalene fra «Berserk» ble sendt, uten å se spor etter den norske båten.

- Helikopteret har søkt i området uten å se spor etter «Berserk». Noe mer kan jeg ikke si akkurat nå, forteller Mal Holland til Nordlys klokka kvart over ni onsdag kveld.

Holland er mannskap om bord i Sea Shepherds båt «Steve Irwin» som da bare var 35 nautiske mil fra det aktuelle området. Det er deres helikopter som søker etter «Berserk».

- Det er nå veldig bra vær i området. Vinden blåser i 5-7 knop, det er god sikt og lite bølger akkurat nå, sier «Steve Irwins» kommunikasjonsoffiser Nuno Ramos Fernandez til Nordlys.

Nødmelding
Det var klokken 5.22 tirsdag morgen at Hovedredningssentralen i Bodø mottok nødmelding via en nødpeilesender fra den norske seilbåten. Signalene ble lokalisert til Rosshavet 18 nautiske mil (33 kilometer) nord for Scott-basen i Antarktis. Meldingen gikk også til redningssentralen i New Zealand (RCCNZ).

Svært dårlig vær i området, kombinert med jordskjelvet som rammet Christchurch, har gjort redningsarbeidet vanskelig. Tirsdag var det orkan i opptil 80 knops styrke i området hvor Berserk har utløst nødsignalene. Onsdag kveld norsk tid var det fortsatt ikke oppnådd kontakt med Berserks mannskap.

To på fastlandet
Båten har et mannskap på fem menn. Fire av dem er nordmenn. Den femte er ifølge newzealandske redningsmyndigheter britisk statsborger, men ifølge Hovedredningssentralen tyder mye på at mannen er sørafrikaner.

To av de fem mennene skal være på fastlandet i Antarktis.

Hensikten med turen skal være å ta seg fram og tilbake til polpunktet. To av de fem skulle innover med ATV-er. De to skal etter planen være på retur fra polpunktet og tilbake til kysten. Situasjonen er imidlertid uoversiktlig, og ingen har hatt kontakt med de to som er på fastlandet. Det er uvisst om de to vet hva som har skjedd med de tre andre.

To fartøyer bistår
Det newzealandske marinefartøyet HMNZS Wellington nådde natt til onsdag norsk tid fram til området hvor Berserks siste kjente posisjon var, men uten å finne båten.

Bølger på mellom 6 og 8 år og vind på 60 knop (110 kilometer i timen) gjorde at Wellington midlertidig måtte avvente den videre letingen, opplyser den newzealandske redningssentralen.

Fartøyet Steve Irwin, som nå er nærmest området hvor nødpeilesenderen ble utløst, tilhører miljøvernorganisasjonen Sea Shepherd. RCCNZ forsøker også å få andre fartøyer i området til å bistå når værforholdene tillater det.

Berserk er en 48 fot (14 meter) stor seilbåt som er kjent fra blant annet TV-serien «Berserk mot Nordpolen» på NRK.

Les flere saker hos Nordlys her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere