RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kristian Bruarøy/TV 2 Nettavisen

Sefo kritisk til Stavanger-politiet

Sist oppdatert:
STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Sefo kritiserer Stavanger-politiet for å ha holdt informasjonen for tett til brystet i forkant av det brutale ranet av Norsk Kontantservice i april.

Klokken 18 tirsdag la Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (Sefo) fram sin rapport etter granskningen av Stavanger-politiet etter ranet, som kostet en politimann livet.

På pressekonferansen kom det fram at Sefo mener at det skjedde en systemsvikt på informasjonssiden i forkant av ranet.

Politiet nedsatte en arbeidsgruppe etter tips om at et ran var under planlegging, men Sefo mener det var for få som fikk vite om den reelle trusselen. Informasjonen ble holdt internt i arbeidsgruppen, og dermed fikk ikke operative politimenn ute på patrulje vite om trusselen som forelå.

Heller ikke Norsk Kontantservice ble informert om opplysningene politiet satt på.

Ikke personlig ansvar
Sefo mener dette er kritikkverdig, men de kan ikke si at det foreligger personlig straffeansvar og foreslår derfor at saken henlegges på bevisets stilling. Dette innebærer at ingen enkeltpersoner kan straffes i forbindelse med politiets håndtering av saken.

Sefo konkluderer med sviktende rutiner i politiet, men Sefo understreker samtidig at de på ingen måte vet om dette kunne hindret at ranet skjedde.

Vurderte foretaksstraff
Under granskningen vurderte Sefo om hele Rogaland politidistrikt kunne straffes ved foretaksstraff, men kom til at det ikke er noen grunn til å reise en slik sak. Dermed blir også dette spørsmålet foreslått henlagt etter bevisets stilling.

Sefo har også vurdert om den første patruljen som kom til stedet og havnet i skuddveksling, viste grov uforstand i tjenesten. I rapporten konkluderes det med at situasjonen rundt ranet var så dramatisk og opphetet at det ikke var uforstandig av patruljen å skyte uten å løsne varselsskudd først.

Sefos foreslår derfor at også dette forholdet henlegges som intet straffbart forhold.

Politimesteren i Rogaland er lettet over at SEFO ikke finner det kritikkverdig at to politimenn løsnet skudd under ranet av NOKAS.

Lettet politimester
Politimester Olav Sønderland i Rogaland er lettet over Sefos innstilling.

- Ingen som har hatt ansvar for saken i tiden før ranet 5.april har vært uberørt av dette, sier Sønderland til NTB.

Han vil nå se nærmere på hva som ligger bak konklusjonene til Sefo, men vil bruke informasjonen og kritikken til å bedre rutinene i politidistriktet.

- Komplisert
Sefo satte i gang etterforskning av Stavanger-politiet like etter det brutale ranet i april.

- Det har vært en komplisert og meget omfattende etterforskning, sa leder for Sefo i Rogaland, Elizabeth Baumann til TV 2 Nettavisen i juni.

Sefos oppgave har vært å finne ut hvorvidt politiet i Rogaland har vist grov uforstand i forbindelse med ranet av Norsk Kontantservice. Sefo har etterforsket to forhold. Det ene er våpenbruken på Domkirkeplassen i Stavanger ransdagen, og det andre er det som skjedde i forkant av ranet.

Sefo Rogaland har nå oversendt sin innstilling til statsadvokatene i Rogaland, som vil ta den endelige avgjørelsen om påtalespørsmålet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere