Gå til sidens hovedinnhold

Sefo vil tiltale politimann

Sefo innstiller på at det tas ut tiltale mot politimannen (28) som angivelig skal ha forvoldt Tomasz Wackos død under en pågripelse i Eidsberg i Østfold 2. juni 2003.

I en pressemelding opplyser Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (Sefo) at organet innstiller på en tiltale om uaktsom forvoldelse av en annens død.

"Basert på forklaringer og rettsmedisinsk undersøkelse legger Sefo til grunn at årsaken til Wackos død var politimannens halsgrep med trykk mot høyre halspulsåre, et trykk som ble holdt så lenge at Wacko døde som en følge av surstoffmangelskade i hjernen. Et slikt halsgrep kan være farlig og er derfor ikke en del av opplæringen i arrestasjonsteknikker ved Politihøgskolen. Politimannen var klar over at det forelå faremomenter blant annet fare for kvelning.

Politimannen har påberopt at han handlet i en nødsituasjon. Sefo kan ikke se at nødbetraktninger kan frita for straff", heter det i pressemeldingen.

Vanskelig pågripelse

Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker innstiller på betinget fengsel i seks måneder uten tap av stillingen. Årsaken til dette er at Sefo betegner pågripelsen som vanskelig.

- Vi gir ikke ytterligere kommentarer utover pressemeldingen som ble sendt ut torsdag, sier tingrettsdommer og Sefo-leder Finn Haugen til TV 2 Nettavisen.

Det er nå opp til Statsadvokaten i Oslo om det skal tas ut tiltale i saken.

Bevisstløs

Det var Tomasz Wackos barn som tilkalte politiet etter at Wacko skal ha slått sin kone. Wacko mistet bevisstheten under pågripelsen, og døde fire dager senere på sykehus.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget