*Nettavisen* Nyheter.

Seks tatt etter våpentyveri

Foto: Gudbrandsdølen Dagningen / SCANPIX

Seks personer skal være pågrepet etter våpentyveriet på Jørstadmoen militærleir i august.

14.09.04 13:32

Ifølge NRK Oppland skal seks personer være pågrepet. Politiet bekrefter at fem er tatt. Alle skal etter det TV 2 Nettavisen kjenner til være menn.

Politietmester Hans Sverre Sjøvold ved Vestfold politidistrikt sier til TV 2 Nettavisen at deres distrikt pågrep fire personer. I tillegg skal en mann med tilknytning til Jørstadmoen militærleir være pågrepet i Gudbrandsdal politidistrikt.

Ifølge NRK skal også en sjette person være pågrepet, en 37 år gammel mann fra Bamle i Telemark. Han er mistenkt for et våpentyveri i Bø i Telemark noen dager forut for innbruddet ved Jørstadmoen. De to sakene blir ifølge NRK sett i sammenheng.

Koordinerte aksjoner
De fire første ble pågrepet ulike adresser i Vestfold i 2-tiden natt til tirsdag.

- Pågripelsene skjedde på forskjellige steder og var en planlagt aksjon fra vår side, sier Sjøvold til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Sjøvold har Vestfold kun stått for pågripelsen. Gudbrandsdal politidistrikt har siden våpentyveriet hatt ansvaret for etterforskningen.

- Jeg har grunn til å tro at pågripelsene foregikk uten dramatikk. Jeg har ikke fått melding om noe annet, sier Sjøvold og sier at han så langt bare er orientert om selve pågripelsen.

Legger lokk på saken
123 håndvåpen ble stjålet fra militærleiren. Hvorvidt noen av våpnene kom til rette under nattens politiaksjon er foreløpig uvisst.

Politiet har lagt fullstendig lokk på saken og vil ikke kommentere pågripelsene, men har innkalt til en pressekonferanse klokken 14 tirsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slo riksalarm
Tyvene slo til mot våpenlagrene inne på Jørstadmoen militærleir natt til 26. august i år. Uten å bli oppdaget fylte de en av Forsvarets varebiler med 55 AG-3-geværer, 42 Glock-pistoler og 10 MP5-maskinpistoler. I tillegg ble også to Luger-pistoler, to maskingevær og ett skarpskyttergevær stjålet.

Tyvene satt fra seg varebilen i skogen i nærheten av leiren og har trolig fortsatt i flere biler. Da tyveriet ble oppdaget ble det slått riksalarm. Grenseoverganger og politiet i Sverige ble også varlset.

En av politiets teorier har vært at det grove ransmiljøet i Norge har stått bak tyveriet. Identiteten til de seks pågrepne blir foreløpig holdt strengt hemmelig.

Lettet militære
Tirsdag morgen ble nestkommanderende ved Jørstadmoen militærleir, oberstløytnant Geir Fonstad, oppringt av politiet med beskjed om pågripelsene.

- Vi har bistått politiet med de opplysningene vi kan i denne etterforskningen, men utover dette har det mest vært å sitte å vente på tilbakemeldinger. Jeg hadde ingen indikasjoner på at politiet nærmet seg en løsning, så slik sett var det en overraskelse, sier en lettet oberstløytnant til TV 2 Nettavisen.

Frykter at våpen er borte
- Politiet nevnte ingenting om at de hadde funnet våpnene. Jeg håper selvsagt at de har det, men jeg vet ikke hvor realistisk det er. Vi frykter at de alt kan ha havnet i illegale miljø, sier Fonstad.

Han vil i løpet av tirsdag formiddag sørge for at personellet som var på vakt natt til 26. august blir informert om utviklingen i etterforskningen.

- Jeg tror nok de har tenkt endel på saken, ja, sier Fonstad til TV 2 Nettavisen.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.