RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sekunder fra flykatastrofe

Sist oppdatert:
300 mennesker var i livsfare på Gardermoen, da en flygeleder sendte morgenflyet fra Bergen på kollisjonskurs med et annet fly. - Alle kan gjøre en feil, sier tårnsjef Per Harald Pedersen i Avinor. Les også: Fly skled av rullebanen

To SAS-piloter får æren for at katastrofen ble unngått. Bare sekunder skilte fra en stor flykatastrofe på Gardermoen.

- Vi ser meget alvorlig på episoden. Men jeg har lyst til å berømme pilotene ombord i flyet. De var meget overvåkne og fikk avverget en det hele, sier informasjonssjef Siv Meisingseth i SAS til TV 2 Nettavisen.

300 mennesker var i livsfare da en flygeleder fikk morgenflyet fra Bergen klarering til å lande samtidig som han ga flyet til København tillatelse til å lette på samme rullebane.

Pilotene reagerte
Bare inngripen av pilotene hindret en flykatastrofe lik den på Linate-flyplassen.

- Det var helt klart en farlig episode. Pilotene på skjønte at det var noe som ikke var riktig, og stanset taksingen før de nådde rullebanen, sier Meisingseth.

Det ene SAS-flyet kom fra Bergen, mens det andre var på vei til København. Det var pilotene på København-flyet som ante uråd og stanset taksingen.

Nestenulykken skjedde forrige mandag og det snødde tett på Gardermoen, ifølge VG.

Havarikommisjonen skal nå granske nestenulykken.

- Alle kan gjøre feil
Flygelederen som var på jobb forrige mandag, er nå suspendert fra jobben.

- Innen luftfarten har vi selvfølgelig med mennesker og tekniske systemer å gjøre. Alle kan gjøre en feil. Da er det viktig at vi får en fullstendig oversikt før vi konkluderer med hva som er hendt, sier tårnsjef Per Harald Pedersen i Avinor til Kanal 24.

Pedersen opplyser til TV 2 Nettavisen at Avinor allerede dagen etter nestenulykken nedsatte en undersøkelsesgruppe for å finne ut hvorfor den dramatiske episoden oppsto.

- Vi ser meget alvorlig på hendelsen som skjedde, men det er for tidlig å si noe om årsaken til det som skjedde, sier tårnsjefen.

- Det er trygt å fly
- Viser denne hendelsen at det ikke er trygt å fly?

- Nei, det er ingen grunn til bekymring. Vi har opp mot 700 avganger og landinger hver dag, og slike ting skjer svært sjelden. Det tilsier at det er veldig trygt å fly. Jeg skal ut og fly i helgen, og hvis det kan berolige kundene, så har jeg ingen frykt for å fly, sier Pedersen til TV 2 Nettavisen.

Han vektlegger at det veldig høyt flysikkerhetsnivå i Norge.

- Jeg kan forstå at folk kan bli bekymret, men det er mye tryggere å fly enn å kjøre bil, sier Pedersen til slutt.

Hør Kanal 24s reportasjer ved å klikke på lenkene under

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere