RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sender 200 til Afghanistan

(Forsvaret)
Sist oppdatert:
Den norske regjeringen har besluttet å bidra med 200 soldater til et vakt- og sikringskompani til den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF i Afghanistan. Soldatene reiser allerede i midten av november.

- Den norske styrken skal i første omgang bidra til å sikre gjennomføringen av Loya Jirga-prosessen, utformingen av Afghanistans nye grunnlov, sier avdelingsdirektør Martin Lohne i Forsvarsdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Sendes straks
Vakt- og sikringsstyrken vil bestå av et mekanisert infanterikompani på ca 200 soldater fra Telemarkbataljonen. Det tas sikte på å erklære avdelingen operativ for den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF i slutten av november.

Det afghanske storrådet Loya Jirga skal etter planen tre sammen i desember for å utforme Afghanistans nye grunnlov. Grunnlovsforsamlingen kan vare til januar/februar 2004.

- Soldatene skal bidra til vakthold. Det er viktig for demokratiseringsprosessen i Afghanistan at denne grunnloven blir gjennomført med gode resultater, sier Lohne.

Rask beslutning
Avgjørelsen om å sende norske soldater til Afghanistan har blitt tatt på rekord-kort tid. Forespørselen kom så sent som 8. oktober.

- Forsvarsministeren fikk forespørselen i forbindelse med et Nato-møte. Det var et veldig sterkt ønske, og en prioritert sak fra Nato, at Norge skulle bidra her. Vi må kunne si at vi handlet raskt, sier Lohne til TV 2 Nettavisen.

- Er godt forberedt
De første soldatene reiser til Afghanistan allerede i slutten av denne uken. Dette dreier seg om et forparti som skal klargjøre området hovedstyrken skal inn i. Hovedstyrken reiser i midten av november.

Forsvaret mener de er godt forberedt, til tross for den korte tidsfristen de har fått før de må reise.

- Det er første gang noe slikt skjer med så knapp tidsfrist. Men vi er forberedt på å løse oppdrag hurtig, og dette viser hva den nye Hæren er i stand til. På kort tid kan vi sende gripbare styrker ut på oppdrag, sier major Thor Anders Sognli, presseoffiser ved Forsvarets innsatsstyrke Hær til TV 2 Nettavisen.

Fram til sommeren
Styrken består av vervede mannskaper og befal. Den eldste er 37 år, mens den yngste er 24.

- Soldatene er veldig godt trent til å løse flere typer oppdrag. De aller, aller fleste i denne bataljonen har internasjonal erfaring fra tidligere, fra enten Libanon, Bosnia eller Kosovo. Vi er sikre på at de vil takle de fleste utfordringer som måtte komme, sier Sognli, og legger til at de fram til avreise vil terpe soldatene på både ferdigheter og kunnskap om landet de skal til.

Norge er bedt om å bistår den internasjonale vaktstyrken fram til juni neste år. Forsvaret opplyser til TV 2 Nettavisen at soldatene som sendes nedover nå, vil bli byttet ut med nye ca. halvveis i perioden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere