RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lepperød/TV 2 Nettavisen

Sender ut afghanere likevel

Sist oppdatert:
Afghanerne avsluttet sultestreiken fordi de trodde sakene deres skulle gjennomgås av FN. Men politiet har ikke stoppet utsendelsene.

De sultestreikende afghanerne trodde de hadde vunnet kampen mot utsendelse, men Politiets Utlendingsenhet opplyser i dag til TV2 Nettavisen at de fortsetter utsendingen av afghanere til Kabul.

- Vi jobber videre som planlagt, og vil sende ut folk til Kabul etter hvert, sier informasjonsansvarlig Roar Hansen i Politiets Utlendingsenhet til TV2 Nettavisen.

- Vi vant
Tirsdag kveld avsluttet afghanerne på Domkirkeplassen sin sultestreik. De trodde da at myndighetene ville foreta en ny vurdering av saken.

- Vi har hørt regjeringens uttalelser de siste dagene om at de vil lytte til rådene fra UNHCR, og at ingen skal bli sendt til Kabul med mindre UNHCR sørger for deres sikkerhet. Derfor avslutter vi nå sultestreiken, sa de streikendes talsmann Zahir Athari til TV 2 Nettavisen tirsdag kveld.

Politiets Utlendingsenhet har derimot ikke fått noen beskjed om å stoppe utsendingene.

- Vi har ikke fått noe stopporde, sier Hansen.

Komplisert prosess
Én mann er allerede sent til Kabul, men Hansen vil ikke kommentere når de neste personene blir sendt ut.

- Dette er en komplisert prosess. Først må vi finne personene, identifisere dem, og så må vi få på plass reisedokumenter og sette dem på et fly. Denne prosessen kan ta tid, sier Hansen.

Det er uklart hvor lang tid denne prosessen tar, og hvor afghanerne som venter på utsendelse, skal vente.

- Det kan være aktuelt å varetektsfengsle personer på Gardermoen. Du må huske at dette er personer som har unndratt seg pålegg om å forlate landet. Dermed kan det være aktuelt å holde dem på Gardermoen, så de ikke stikker av, sier Hansen.

Praktiske årsaker
Fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet blir politiets uttalelser bekreftet. Tvangsreturen av afghanerne vil fortsette.

- Det har hele tiden vært klart at vi ikke vil stoppe tvangsreturer av personer med endelig avslag som har tilknytning til Kabul-området, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til TV2 Nettavisen.

I første omgang vil kun personer med tilknytting til Kabul bli sendt hjem.

- Det er av praktiske hensyn at det frem til nyttår kun er personer med tilknytting til Kabul som blir sendt tilbake. Kapasiteten for hjemsendelser er begrenset, sier Rieber-Mohn.

- Politikken ligger fast
Afghanerne erklærte seier tirsdag da de avsluttet sultestreiken. Dette kom etter regjeringens presisering av at ingen blir returnert uten at dette skjer i samsvar med UNHCR. I tillegg ville NOAS og flyktninghjelpen bistå den enkelte med en eventuell omgjøringsbegjæring.

- Regjeringen presisterte at man kan be om en ny vurdering av sin sak hvis det foreligger nye opplysninger, men dette er en rettighet som alltid har ligget der.

- Det ligger ikke noe nytt i regjeringens politikk siden vi avsluttet dialogen med de sultestreikende afghanerne. Regjeringens politikk ligger fast, sier statssekretæren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere