RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sendte meldekort fra Syden - fikk 500.000 fra Nav

Sist oppdatert:
Det ble både fengsel og samfunnsstraff for kvinnen i slutten av tjueårene, som bedro Nav for en halv million kroner.

HORTEN (Gjengangeren): Hortenskvinnen fikk seg ikke arbeid i Norge. Derfor tok hun våren 2011 med seg barna til Syden.

Overgangsstønad, barnetrygd og kontantstøtte i størrelsesordenen 13.000–14.000 kroner i måneden fra Nav kom uansett inn på hennes bankkonto, samme hvor hun og familien oppholdt seg.

Meldekort

Det var systemet med elektronisk innlevering av meldekort hver 14. dag som gjorde bedrageriet mulig, og som førte henne til Nordre Vestfold tingrett hvor hun ble dømt til 30 dagers ubetinget fengsel, samt 120 timers samfunnsstraff med en gjennomføringstid på seks måneder.

Dommerfullmektig Sondre Melvold Andersen mente det var en passende straff etter at hun i tjue måneder hadde satt seg til PC-en hver 14. dag og meldt seg som aktiv arbeidssøkende, ledig for oppdrag hjemme i Norge, skriver Gjengangeren.

Etter å ha holdt på med svindelen i nøyaktig 640 dager, fant kvinnen ut at det hun hadde gjort var galt.

Hun meldte seg for Nav og fortalte dem at hun var villig til å tilbakebetale hele beløpet.

Strengt

Dommen forteller ikke hvordan kvinnen hadde tenkt seg dette. Uten fast arbeid og støtte fra Nav til livsopphold for seg og barna er det ikke mye igjen til å tilbakebetale rundt en halv million kroner.

På toppen reagerte tingretten også på at moren hadde misbrukt Navs og samfunnets tillit til henne og at hun hadde svindlet til seg et meget betydelig beløp over lang tid, skriver Gjengangeren.

«For mildt»

Påtalemyndighetens straffeforslag om 180 timers samfunnstjeneste ble derfor avvist med begrunnelsen om at dette ville være «for mildt».

– I hvert fall en del av straffen må være ubetinget fengsel. En riktig reaksjon vil være ubetinget fengsel i fem måneder, men i lys av sakens formildende omstendigheter er det riktig å dele straffen i 30 dagers fengsel og samfunnsstraff i 120 timer, sier dommerfullmektig Sondre Melvold Andersen i sin dom.

Hortenskvinnen var tydeligvis ikke uenig i resonnementet. Da hun møtte på politistasjonen og fikk dommen sin rett før påske, varslet hun etterpå at hun aksepterte dom og straff.

Les flere saker hos Gjengangeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere