RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Seniorsaken truer med rettssak

Seniorsaken gjør seg klar til å saksøke kommuner som bryter den nye forskriften om kvalitet i pleie- og omsorgstjenestene. – Vi er vaktbikkjer, sier de.

- Dersom noen bryter forskriften om kvalitet i eldreomsorgen er det ingenting som stopper oss fra å gå til politianmeldelse eller søksmål. Det er det eneste som duger, sier organisasjonssekretær for Seniorsaken Norge, Tore Henning Larsen, til TV 2 Nettavisen.

Kvalitetsforskriften trådte i kraft 1. juli i år. Forskriften slår blant annet fast at eldre som mottar pleie- og omsorgstjenester har rett til selvstendighet, respekt, forutsigbarhet i tjenestetilbudet, en normal livs- og døgnrytme og mulighet for sosialt samvær.

30 rettssaker i Danmark

I Danmark har søsterorganisasjonen Ældresagen ført nær 30 rettssaker mot kommuner som ikke følger loven.

- Danmark har oppskriften til sikring av de eldres rettigheter. Jeg lover at det kommer til å gå akkurat som i Danmark dersom vi får påvist brudd i eldreomsorgen i Norge, sier Janson.

Skjulte lovbrudd

Janson legger til at ansvarsfraskrivelse er det største problemet i eldreomsorgen i Norge. I tillegg peker han på at mange av de eldre som det blir begått lovbrudd mot, er senile eller demente. Dermed vet de verken hvilke rettigheter de har, eller hvordan de kan si i fra om lovbrudd.

- Vi oppfordrer derfor de pårørende til å gjøre seg kjent med den nye forskriften, sier Janson.

Seniorene vil endre pensjonsregler

Rolvs verden

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere