Gå til sidens hovedinnhold

Senkveld for Støre

I den første uka som utenriksminister har Jonas Gahr Støre allerede brutt løftet om å komme hjem til Dagsrevyen tre ganger på rad. - Jeg er ikke naiv, sier han.

Under et møte med de UD-ansatte tirsdag gjorde utenriksminister og trebarnsfaren Jonas Gahr Støre det klart at nå var det slutt på machokulturen i UD.

- Folk må gjerne se Dagsrevyen på mitt kontor. Men da er ikke jeg der, sa han til de mange hundre ansatte på møtet i Vika.

Med en løpsk tråler i Barentshavet og WTO-forhandlinger på beddingen, måtte han spise i seg løftet. Mandag var han hjemme klokken 22, tirsdag klokken 20, og onsdag nærmere 22 igjen.

- Jeg er ikke naiv. Jeg var klar over at utenriksministeren må stå på døgnet rundt den første uka, sier Støre til TV 2 Nettavisen etter å ha blitt grillet av Pål T. Jørgensen og Bellona-generalen Fredric Hauge i Tabloid.

- Jeg sier til de ansatte at det er mange som har en liknende familiesituasjon, særlig blant kvinnene. Signalet jeg ønsker å gi er at vi ikke skal ha noen machokultur, fortsetter han.

Sjømil etter sjømil
Selv har han denne uka blitt satt på prøve av en russisk trålskipper med en utpreget machoholdning. Med to norske inspektører fra Kystvakten om bord, stakk tråleren Elektron av og satte kursen mot Murmansk. Dårlig vær gjorde at det ikke var mulig å borde tråleren. Med to nordmenn om bord var det heller ikke mulig å sette inn mer drastiske virkemidler for å stoppe båten.

Jonas Gahr Støre er tilfreds med at fartøyer er ute av fiskeområdet og at Kystvakten har fulgt fartøyet «sjømil for sjømil».

- Men jeg er ikke tilfreds med at det er grunnlag for mistanke om alvorlig miljøkriminalitet. Jeg avventer reaksjonen fra russisk side om hva som skjer når båten kommer til havn, sier han.

Bred platform
Onsdag snakket han for første gang med sin russiske kollega Sergej Lavrov.

- Vi har fått klare signaler fra russisk side om at de både vil slå ned på miljøkriminalitet og at de vil reagere på at båten stakk av med norske inspektører om bord, noe som er uakseptabelt, sier Støre.

Dette er Jonas Gahr Støre:

Født: 1960.

Bosted: Oslo.

Sivilstatus: Gift, tre barn.

Utdanning: Sosialøkonomi og internasjonal politikk.

Yrkeserfaring:

Ekspedisjonssjef ved Statsministerens kontor under Jan P. Syse, Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Jagland og Kjell Magne Bondevik.

Statssekretær og stabssjef for Jens Stoltenberg i 2000-2001, direktør i Verdens Helseorganisasjon (WHO). Generalsekretær i Norges Røde Kors fra 2003.

De to utenriksministrene gikk ikke i detaljer om hvordan Norge og Russland skal finne en løsning på konflikten om vernesonen rundt Svalbard.

- Det er kjent at Russland har et annet prinsipielt syn enn Norge. Men vi var enige om at det er viktig at forholdet mellom Norge og Russland er bygget på en bred platform der vi kan diskutere ulike temaer.

Ingen brå skifter
Som generalsekretær i Røde Kors var Jonas Gahr Støre vant til lange dager.

- Men trykket i UD er større, og det skal det være, sier han.

Han vil ikke proklamere noe linjeskifte i utenrikspolitikken, selv om den nye regjeringen har gjort det klart at Nordområdene vil få økt fokus.

- Norsk sikkerhetspolitikk skal ikke kjennetegnes av brå skifter. For et land som vårt med vår beliggenhet og interesser er det viktig å ha forutsigbarhet og gjenkjennelse. Verden skal ikke våkne opp til spørsmålet «Hvor er Norge?».

Den nye utenriksministeren ser ikke noe problem i arbeidsdelingen mellom seg selv og utviklingsminister Erik Solheim.

- Fred og forsoning er utenriksministerens ansvar. Men Solheim og jeg er opptatt av å samarbeide. Han har også bred erfaring fra fredsarbeidet i Sri Lanka. Jeg ville være bra dum hvis jeg ikke kunne bruke han i det daglige arbeidet, sier Støre.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin