*Nettavisen* Nyheter.

Sent ute? Julegave-tips her!

Diamantringer og spisbare truser er blant butikksjefenes heteste anbefalinger for de som er ute i siste liten. Sjekk anbefalingene her.

22.12.06 10:16

Er du sent ute og rådløs? Sjekk hvilke bøker, CD-er, parfymer, leker, polvarer og mer som selger best.

Sjekk bildekarusellen nederst i saken.

Nettavisen har tatt turen innom ti Oslo-butikker, og gir deg tips om det meste. Unntaket er den brede kategorien myke gaver.

FOR DEN SPORTSLIGE:
- Skrittellere er årets slager. Ellers er også vanntette mobilbagger, yoga-produkter og alt av fargerikt sportsundertøy og sokker populært, i tillegg til de tradisjonelle julegavene, sier daglig leder Lars Saltbones i G-Sport i Storgata.

- Hva vil du anbefale?

- Sportsundertøy. Folk er for flinke til å være aktive med bomullsundertøy, men bomull frakter fuktighet dårlig og man blir klam. Da er ull og fleece å anbefale, i tillegg til et skall utenpå som puster.

LES OGSÅ: Skisalget klabber

FOR LEKENDE VOKSNE:
-Vi selger mange vibratorer nå, blant annet Pimp my vibe med diamanter og silikonvibratorene fra Fun factory. Ellers har vi spisbare truser, håndjern og penisringer, og de er også populære. Og etter at det ble lov å selge erotiske filmer, spør stadig flere etter det. Pirates, tidenes dyreste pornoproduksjon, er en bestselger, sier Anniken Tjæder hos Kondomeriet.

- Hva vil du anbefale?

- Vibratorene fra Fun factory og en dobbel vibrator med innvendig og utvendig stimiulering samtidig.

Klikk på bildet for å forstørre.

FOR FILMELSKEREN:

- Utvalget hos oss er bredt, og det går mange nice price-DVD-er. Her selges vi alt fra klassikere som Gjøkeredet til to-tre måneder gamle filmer som ikke har nyhetspris lengre. Mange kjøper TV-serier som Sopranos, Sex in the city og The wire, og barnefilmer går det alltid mye av. Alt av Disney er jo populært, forteller daglig leder Rolf Ravndal i Playcom.

- Hva vil du anbefale?

- Caprinos samlede er en gave til hele familien. Her får alt fra Karius og Baktus, Askeladden, Flåklypa og mer.

FOR DEN VELDUFTENDE:
- Dufter og alt som hører går det masser av nå. Chanel 5 for kvinner og Calvin Kleins Prada er bestselgere, smiler avdelingsleder Eleonora Merrel i Esthetique GlasMagasinet.

- Hva vil du anbefale?

- Det anslår jeg etter personlighetstype og etter en kort prat. Selgerrollen er veldig viktig når det kommer til duftvalg - for Paul (fotografen, journ. anm.) vil jeg anbefale Chanel Allure Homme Sport, mens til deg passer Calvin Kleins Prada utmerket.

LES OGSÅ: Slik får du fulltreff julaften

Klikk på bildet for å forstørre.

FOR DE MINSTE:

- Alt av Cars-produkter selger veldig, veldig godt. Fra filmen til biler, matbokser og andre ting. Det har sikkert gått et par hundre matbokser i løpet av julehandelen. Brio-tog, Lego-klosser og Barbie-dukker omsetter vi mye av, og Lego-klosser forsvinner fortere ut enn vi får satt opp i hyllene, forteller butikksjef Monika Reinskou i Brio i GlasMagasinet.

- Hva vil du anbefale?

- Jeg liker best pedagogiske leker, som komfyrene, bankebrettene og stableklossene til Brio.

LES OGSÅ: Wii på vei tilbake i butikkene

FOR DEN LESEGLADE:
- Det skifter fra dag til dag. Akkurat nå selger blant andre Løvekvinnen av Erik Fosnes Hansen, Dag Solstads bok og Lars Saabye Christensens siste. Men det er mye bra ute i år - jeg kan ramse opp 20 veldig bra skjønnlitterære bøker. Og i tillegg går jo Pondus, kongebiografien, Guinness rekordbok og Hvem, Hva, Hvor godt, sier markedssjef Per Erik Olsen i Norli.

- Hva vil du anbefale?

- Jeg ville ønsket meg Asbjørn Jaklins og Alf R. Jacobsens bøker om nordfronten og kanskje de siste bøkene til Gunnar Staalesen og Trude Marstein.

Sjekk Norlis bestselgerliste.

FOR DEN FOTOGLADE:
- Vi selger masse digitalkameraer, og særlig testvinneren fra TV 2 hjelper deg, Fujifilm F30, er etterspurt. Et annet populært kamera er Nikon Coolpix P4, men kundene kjøper også speilreflekskameraer, sier butikksjef Christian Bjoraa i Japan Photo.

- Hva vil du anbefale?

- Mange investerer i speilreflekskamera uten at de trenger det, og kunne klart seg bra med et kompaktkamera. Generelt bør folk tenke litt mer gjennom hva de skal bruke kameraet til istedenfor å bare kjøpe testvinnerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

FOR DEN MUSIKALSKE:

- Som ellers i året går det masse av Bjørn Eidsvåg, Vamp og Sissel Kyrkjebø. Vi selger overraskende mange CD-er av norske artister, og det er jo hyggelig. Også Bob Dylan går unna etter mye positiv omtale - han kjøpes av både nye og gamle fans, sier butikksjef Fredrik Tingstad i Platekompaniet i Stortingsgaten.

- Hva vil du anbefale?

- David Crosby har et bokssett med tre CD-er som heter Voyage. Det har vært et bra år for gamle mestere; Springsteen, Dylan, Waits og Tom Petty har levert varene, og ellers står Rockettothesky for et av årets fineste debut-album. Og Marit Larsen kan også anbefales.

FOR VINELSKEREN:
- Alt går nå, men Amarone-rødvin gis jo ofte bort. Eller går det flere magnumsflasker, og sjampis vil man jo ha når det er festivitas, sier butikksjef Ketil Dragsten i Vinmonopolet hos Steen & Strøm.

- Hva vil du anbefale?

- Det kommer helt an på prisen i kombinasjon med at man ikke blir for snever. Med mindre den du kjøper til er spesielt interessert, bør du ikke velge for smalt.

FOR DEN EKSKLUSIVE:
- Dimanter og klokker er jo veldig populære, og gjerne eksklusive merker. Folk har mye penger, for det går en del dyre ting som skal vare, og ikke minst er man mer oppatt av kvalitet, forteller Christer Vingan, butikksjef hos Thune Egertorget.

Han legger til at det som vanlig går sølv i «bøtter og spann». Den dyreste julegaven Vingan har solgt i år er en diamantring til 104.000 kroner, og klokker til 50-60.000 er ikke uvanlig.

- Hva vil du anbefale til den litt mer vanlige kunden?

- En safe, klassisk gave er en diamantring fra 3000 til 6000 kroner. Da får man en fin gave som varer og som kan suppleres med andre smykker etter hvert. For menn kan man kjøpe mansjettknapper, nøkkelringer, kortholdere og klokker. Du får moteklokker til 2000-2500 kroner.

LES OGSÅ: Slik flyr du med julegavene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.