RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Serbia reagerer på norsk sommel

(TV 2)
Sist oppdatert:
Serbiske myndigheter reagerer på at norske myndigheter brukte flere år på å arrestere den påståtte krigsforbryteren Damir Sireta.

Både serbiske og kroatiske myndigheter krever Sireta utlevert. I morgen kommer representanter fra den serbiske krigsforbryterdomstolen til Norge. Sareta-saken er blant de som vil bli tatt opp med norske myndigheter, melder TV 2 .

- Deltok i massakre
- Vi har svært sterke beviser for at han drepte flere personer, sier sjefanklageren for krigsforbryterdomstolen, Vladimir Vukcevic, til TV 2 Nyhetene.

Serbia mener Sireta deltok i sykehusmassakren i Vukovar i 1991. Her marsjerte soldater fra den jugoslaviske hæren inn sammen med representanter for den serbiske miltsen mens de sang «Vi skal slakte kroater». Flere hundre kroater ble tatt som fanger, og de aller fleste av disse ble henrettet.

Bilder av Sireta viser at han var til stede i byen da overgrepene fant sted.

- Det sterkeste beviset vårt er at personer som også har deltatt i henrettelsen, har avgitt vitnemål og navngitt alle som har deltatt, sier Vukcevic.

Etterlyst i 2003
Sireta ble etterlyst for krigsforbrytelser via Interpol i 2003. Han hadde da bodd i Norge i flere år allerede. Først i fjor høst ble han arrestert av norsk politi.

- Det overrasker meg. Norge er en moderne organisert stat med moderne politi. Det er utenkelig at norsk politi skulle gå glipp av slikt; at de ikke la merke til at en person etterlyst av Interpol befant seg i Norge, påpeker Vukcevic.

Blir Sireta utlevert til Serbia, risikerer han 20 års fengsel. Norge kan allikevel komme til å nekte å utlevere Sireta, som de har gjort med andre mistenkte krigsforbrytere tidligere.

- Jeg tror også det er i Norges interesse som et sivilisert land at alle som har begått krigsforbrytelser, får straff, sier Vukcevic.

Tilbakeviser kritikken
Kripos vil ikke være med på den serbiske kritikken.

- Kripos fikk et nasjonalt ansvar for denne sakstypen våren 2005. Samtidig fikk vi en henvendelse fra kroatiske myndigheter om at Sireta befant seg i Norge. Da var det en dialog mellom Kripos og kroatiske myndigheter hvor vi etter gjentatte purringer fikk de dokumentene vi trengte sommeren 2006. Sireta ble da pågrepet i oktober 2006 og fremstilt for fengsling, sier Atle Roll-Mathiesen, sjef for teknisk etterforskning hos Kripos. Han mener norske myndigheter ikke kunne ha handlet raskere.

Spørsmålet om utlevering er foreløpig ikke avgjort.

- Her står man i en situasjon hvor det samtidig foreligger to utleveingsbegjæringer, og hvor den siste, fra Serbia, kom denne måneden, konstaterer Roll-Mathiesen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere