Gå til sidens hovedinnhold

Servitør om seksuell trakassering: - Menn med mye penger var verst

- De visste at du ikke kunne gjøre motstand siden du hadde så mye i hendene. De tok på oss, spesielt på puppene og på rumpa, forteller kvinnen.

«En gjest uttrykte verbalt at han ble tent av at jeg hadde langt hår. Litt ut på kvelden tok han tak i meg, i hestehalen min, og sleiket på håret mitt. Jeg ble fysisk kvalm og tok håndsprit i håret og gikk aldri med håret i hestehale igjen på jobb, kun i dott midt på hodet.»

Det forteller en kvinne som jobbet som servitør på en restaurant i Bergen. Hun er en av mange som har svart på Nettavisens spørreskjema om seksuell trakassering, og er langt fra den eneste som deler lignende historier fra restaurant- og utelivsbransjen.

LES OGSÅ: - Det opplevdes nesten som prostitusjon. Jeg skulle bli tatt på for at de skulle tjene penger

- De utnyttet situasjonen

I dag er kvinnen 27 år og jobber i en helt annen bransje, men da hun begynte som servitør var hun i begynnelsen av 20-årene. Hun ønsker å være anonym av hensyn til videre karriere.

LES OGSÅ: 1,35 millioner nordmenn har opplevd seksuell trakassering

- Julebordsesongen var verst. Den begynner i oktober, og jeg husker vi gruet oss til den. Det var menn i førti-, femti- og sekstiårene, gjerne de som jobbet i store selskap og tjente mye penger, som var verst. De hadde mye penger å bruke på alkohol og trodde tilsynelatende at vi servitørene fulgte med i prisen.

- Hva opplevde dere fra disse mennene?

- Når vi kom bort til bordene for å servere så tok det gjerne litt tid å få plassert ut all maten. De situasjonene utnyttet de, for da visste de at du ikke kunne gjøre motstand siden du hadde så mye i hendene. De tok på oss, spesielt på puppene og på rumpa, forteller 27-åringen, og fortsetter:

- Hvis vi sa fra, ble vi møtt med latter. Vi var jo «bare» servitører, og måtte tåle dette. Jeg opplevde blant annet at en gjest knappet opp tre knapper i skjorta mi mens jeg holdt i serveringsbrettet. Det var veldig ubehagelig.

LES OGSÅ: Seksuell trakassering preger hverdagen vår

- Måtte ha en mann på jobb

Kvinnen sier at hun sa ifra til gjestene hvis hun følte at de gikk over grensen, men opplevde ikke at hun ble hørt.

- Du er 1.60 høy og de er gjerne over 1.80, hva annet kan du gjøre enn å si fra om at dette ikke er greit? En full, ekkel mann sleiker på håret mitt, og jeg kan ikke gjøre noe som helst fordi jeg står med hendene fulle av tallerkener.

Hun forteller videre at servitørene til slutt ble enige om at de alltid måtte ha en mann på jobb. Hvis de serverte i par, hvor den ene servitøren var en mann, gikk det bedre, sier kvinnen.

- Ble ikke de mannlige servitørene utsatt for den samme trakasseringen?

- Ikke som jeg kan huske, og vi diskuterte dette ofte.

Kvinnen opplever å ha blitt tatt på alvor da hun fortalte om sine opplevelser til ledelsen. Restauranten var en del av en kjede, og kvinnen jobbet på to av restaurantene.

- På den ene hadde jeg kvinnelig sjef, som ga oss servitørene beskjed om at vi hadde lov til å kaste ut gjester som gikk over grensen. På den andre var sjefen en mann, og han satt ofte i baren og fulgte med på gjestene, forteller hun.

- Hvis gjestene var nærgående, gikk han bort å sa fra. Ved et tilfelle hadde en av gjestene vært såpass grov at han ble kastet ut, og da fulgte restaurantsjefen meg til bussen etter jeg var ferdig på jobb fordi han fryktet at gjesten kunne ha ventet utenfor til skiftet mitt var over.

- Store mørketall

Kvinnen er ikke alene om sine opplevelser fra restaurant- og utelivsbransjen. I en landsomfattende undersøkelse utført av Yougov på vegne av Amedia og Nettavisen, oppgir 28 prosent av de som jobber i overnattings- og serveringsvirksomhet at de har opplevd seksuell trakassering.

I mars 2017 publiserte Fafo en rapport om seksuell trakassering i arbeidslivet, hvor det kom frem at 21 prosent av de som jobber i hotell- og restaurantbransjen har opplevd seksuell trakassering i forbindelse med jobben i løpet av de siste tre årene.

Mens 12 prosent av menn i bransjen oppgir at de har opplevd seksuell trakassering, oppgir 23 prosent av kvinnene det samme.

BLOGG: Ikke misforstå - #metoo kan gjelde alle, over hele landet

Børge Ånesen, leder i Fellesforbundets avdeling for hotell og restaurant, tror imidlertid at mørketallene er store.

- Seksuell trakassering er svært utbredt i vår bransje. Det er mer vanlig enn uvanlig. Spør du de som har jobbet i mer enn ett år på et utested, restaurant eller et hotell, vil de fleste nikke når du spør om de har opplevd seksuell trakassering fra gjester, sier Ånesen til Nettavisen.

- Alkohol er ingen unnskyldning

Ånesen har snakket mye med ansatte i bransjen om akkurat dette.

- Vår erfaring er at de fleste opplever dette, ikke bare servitører og bartendere, men også kokker, resepsjonister og stuepiker. Det virker som enkelte tror at et hotellbesøk innebærer at de får utløp for direkte perverse, seksuelle fantasier. Stuepiker opplever at folk ligger nakne og venter på rommene når de kommer for å vaske, forteller Ånesen.

At de ansatte omgås med gjester som ofte er påvirket av alkohol, forsterker problemet, men er ingen unnskyldning, mener Ånesen.

- Jeg vil ikke skylde på alkohol. Dette handler om holdninger, det er de man må få bukt med. Folk må oppføre seg når de drikker, og hvis de ikke klarer det, så bør de heller ikke drikke seg fulle.

Interne kjøreregler

Ånesen i Fellesforbundet oppfordrer bransjens bedrifter til å sette seg ned og snakke om seksuell trakassering.

- De bør lage interne kjøreregler og sette grenser. Hvis noen går over grensen, bør man vite hvem man skal varsle, samt vite at man blir tatt på alvor. Her må man også ha i tankene at det også finnes personlige grenser som kan overskrides, og at de vil variere fra person til person.

- Noen av de vi har snakket med sier de varslet ledelsen om seksuell trakassering fra gjester, men fikk beskjed om at «sånn er det i denne bransjen»?

- Ja, og det er en utfordrende og sammensatt problemstilling. Arbeidsgivere skal opprettholde en forsvarlig økonomisk bedrift, og det er gjestene som betaler. Samtidig opplever jeg at de fleste som varsler, blir tatt på alvor. Blant studentene som har en restaurantjobb ved siden av studiene, opplever man ofte en stille aksept.

Fordi bransjen preges av studenter og andre deltidsansatte, tror Ånesen at det er mange som godtar uønsket seksuell oppmerksomhet fra gjester fordi de vet at de bare skal jobbe der i noen måneder.

- Er det derimot snakk om fulltidsansatte som har tenkt å gjøre karriere innenfor denne bransjen, så finner de seg gjerne i mindre og er flinkere til å varsle. Det viktigste er at bedriften har en felles forståelse for reglene, og vet hvem de skal varsle hvis grensene overskrides, sier Ånesen til Nettavisen.

Har du opplevd seksuell trakassering/seksuelt misbruk? Her kan du få hjelp:
- Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
- Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte: 800 57 000
- Er det snakk om alvorlige ting, kan det være grunn til å ta kontakt med politiet: 02800 (sentralbord) eller 112 (nød)