RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik er #metoo i Norge:

Servitør: - Det opplevdes nesten som prostitusjon. Jeg skulle bli tatt på for at de skulle tjene penger

SERVITØR: Da kvinnen var 19 år, jobbet hun som servitør på en restaurant i Drammen. - Jeg ble tatt mellom bena. Jeg ble tatt på rumpa. Jeg ble klemt på puppen, forteller hun.
SERVITØR: Da kvinnen var 19 år, jobbet hun som servitør på en restaurant i Drammen. - Jeg ble tatt mellom bena. Jeg ble tatt på rumpa. Jeg ble klemt på puppen, forteller hun. Foto: Privat
Sist oppdatert:
- Det var eldre mannfolk i større grupper som var de verste, forteller kvinnen, som aldri vil tilbake til restaurant- og utelivsbransjen.

«Sommeren 2013 jobbet jeg som servitør ved en restaurant. Det var en solfylt sommer og ølsalget gikk deretter. Flere ganger opplevde jeg at gjestene ble ekle. Jeg ble tatt mellom bena. Jeg ble tatt på rumpa. Jeg ble klemt på puppen. Jeg ble søkt opp på sosiale medier i ettertid, med slibrige tilbud fra menn som kunne vært både far og bestefar, gjerne med et bilde eller to av edlere deler.»

Historien kommer fra en kvinne som nå er 23 år gammel. Hun er en av mange lesere som har fortalt om sine opplevelser gjennom Nettavisens spørreskjema om seksuell trakassering og #metoo-kampanjen.

Les også: 1,35 millioner nordmenn har opplevd seksuell trakassering

Da hun jobbet på den aktuelle restauranten, som ligger i Drammen, var hun 19 og akkurat ferdig med videregående skole.

- Jeg hadde aldri jobbet i bransjen før, og visste ikke hva jeg kunne forvente meg. Det var som sagt en fin sommer, og mange av gjestene drakk mye i sola. Dess fullere folk ble, dess verre var kommentarene og tafsingen. Stort sett var det eldre mannfolk i større grupper som var de verste, forteller kvinnen til Nettavisen.

- Hvordan håndterte du situasjonen?

- Jeg ba dem om å slutte, men ble gjerne møtt med latter og kommentarer som «skjerp deg, da, vi bare tuller». Videre tok jeg det opp med de andre servitørene, men de hadde jobbet lenge i bransjen og var vant med det. Jeg forsøkte da å ta det opp med min nærmeste overordnede, og fikk beskjed om at «sånn er det å være servitør» og spørsmål om «vil du ha tips eller ikke?»

BLOGG: Ikke misforstå - #metoo kan gjelde alle, over hele landet

- Opplevdes som prostitusjon

23-åringen vil være anonym, av hensyn til restauranten og videre jobbsøking. I dag er hun student og sier at hun aldri skal tilbake til restaurant- eller utelivsbransjen.

- Jeg har aldri følt meg så liten før. Det er uansett ubehagelig å bli utsatt for noe slikt når man er ung og uerfaren i arbeidslivet, men det ble ekstra ille når min nærmeste leder, som liksom skulle beskytte meg, ikke tok meg på alvor og ga meg beskjed om at «vi må jo tjene penger».

Hun tar en liten pause.

- Det opplevdes nesten som prostitusjon. Jeg skulle bli tatt på for at de skulle tjene penger, liksom. Bare smile og vær glad uansett.

- Opplevde de mannlige servitørene det samme?

- Nei. Da vi jentene fortalte om våre opplevelser sa de «hæ? Det har vi ikke lagt merke til engang.»

Kvinnen sier at hun ikke meldte fra til andre enn sin nærmeste sjef, som var en kvinne. Da hun opplevde å ikke bli tatt på alvor, ga hun opp.

- I enkelte tilfeller, kanskje én av ti, kunne mennene bli kastet ut hvis de var for grove. Men i ni av ti tilfeller fikk de lov til å bli værende. Det var ikke vi servitørene som fikk ta den avgjørelsen, det var ledelsen. Hadde det vært opp til meg, ville terskelen for å bli kastet ut vært lavere.

LES OGSÅ: Seksuell trakassering preger hverdagen vår

Fakta: Dette er #metoo

Klikk for å åpne faktaboksen
 

#metoo er blitt betegnelsen på en verdensomspennende kampanje som setter søkelys på seksuell trakassering, spesielt mot kvinner fra menn i maktposisjoner.

Begrepet ble allemannseie etter at skuespilleren Alyssa Milano høsten 2017 oppfordret kvinner til å vise verden omfanget av seksuell trakassering. Dette skjedde etter at en rekke kvinner hadde stått frem og fortalt om trakasseringen til filmprodusenten Harvey We instein.

«Hvis du har blitt seksuelt trakassert, skriv "me too" som et svar på denne tweeten», oppfordret Milano, og fikk massiv respons.

Kampanjen har vært preget av kvinner som har stått frem og fortalt hva de har opplevd, uten at den som trakasserte nødvendigvis har blitt navngitt. Ideen er at trakasseringens omfang er viktigere å å få fokus på, enn å lage syndebukker av enkelthistorie.

I Norge tok det noe tid før det ble mange håndfaste saker. Aleksander Schaus utlevering av historier fra TV 2 ble den første store saken, mens varslene mot tidligere Ap-nestleder Trond Giske har utløst en lang rekke varslingssaker i politikkens verden.

Amedias/Nettavisens landsomfattende undersøkelse, utført av YouGov, viser at rundt 1 av 3 - 1,35 millioner - sier de har blitt utsatt fort seksuelle krenkelser/trakassering.

- Store mørketall

Kvinnen er ikke alene om å sine opplevelser fra restaurant- og utelivsbransjen. I en landsomfattende undersøkelse utført av Yougov på vegne av Amedia og Nettavisen, oppgir 28 prosent av de som jobber i overnattings- og serveringsvirksomhet at de har opplevd seksuell trakassering.

I mars 2017 publiserte Fafo en rapport om seksuell trakassering i arbeidslivet, hvor det kom frem at 21 prosent av de som jobber i hotell- og restaurantbransjen har opplevd seksuell trakassering i forbindelse med jobben i løpet av de siste tre årene.

Mens 12 prosent av menn i bransjen oppgir at de har opplevd seksuell trakassering, oppgir 23 prosent av kvinnene det samme.

Børge Ånesen, leder i Fellesforbundets avdeling for hotell og restaurant, tror imidlertid at mørketallene er store.

- Seksuell trakassering er svært utbredt i vår bransje. Det er mer vanlig enn uvanlig. Spør du de som har jobbet i mer enn ett år på et utested, restaurant eller et hotell, vil de fleste nikke når du spør om de har opplevd seksuell trakassering fra gjester, sier Ånesen til Nettavisen.

BØRGE ÅNESEN i Fellesforbundet tror mørketallene er store når det kommer til seksuell trakassering i hotell- og restaurantbransjen.

- Alkohol er ingen unnskyldning

Ånesen har snakket mye med ansatte i bransjen om akkurat dette.

- Vår erfaring er at de fleste opplever seksuell trakassering, ikke bare servitører og bartendere, men også kokker, resepsjonister og stuepiker. Det virker som enkelte tror at et hotellbesøk innebærer at de får utløp for direkte perverse, seksuelle fantasier. Stuepiker opplever at folk ligger nakne og venter på rommene når de kommer for å vaske, forteller Ånesen.

At de ansatte omgås med gjester som ofte er påvirket av alkohol, forsterker problemet, men er ingen unnskyldning, mener Ånesen.

- Jeg vil ikke skylde på alkohol. Dette handler om holdninger, det er de man må få bukt med. Folk må oppføre seg når de drikker, og hvis de ikke klarer det, så bør de heller ikke drikke seg fulle.


Interne kjøreregler

Ånesen oppfordrer bransjens bedrifter til å sette seg ned og snakke om seksuell trakassering.

- De bør lage interne kjøreregler og sette grenser. Hvis noen går over grensen, bør man vite hvem man skal varsle, samt vite at man blir tatt på alvor. Her må man også ha i tankene at det også finnes personlige grenser som kan overskrides, og at de vil variere fra person til person.

- Noen av de vi har snakket med sier de varslet ledelsen om seksuell trakassering fra gjester, men fikk beskjed om at «sånn er det i denne bransjen»?

- Ja, og det er en utfordrende og sammensatt problemstilling. Arbeidsgivere skal opprettholde en forsvarlig økonomisk bedrift, og det er gjestene som betaler. Samtidig opplever jeg at de fleste som varsler, blir tatt på alvor. Blant studentene som har en restaurantjobb ved siden av studiene, opplever man ofte en stille aksept.

Fordi bransjen preges av studenter og andre deltidsansatte, tror Ånesen at det er mange som godtar uønsket seksuell oppmerksomhet fra gjester fordi de vet at de bare skal jobbe der i noen måneder.

- Er det derimot snakk om fulltidsansatte som har tenkt å gjøre karriere innenfor denne bransjen, så finner de seg gjerne i mindre og er flinkere til å varsle. Det viktigste er at bedriften har en felles forståelse for reglene, og vet hvem de skal varsle hvis grensene overskrides, sier Ånesen til Nettavisen.

Har du opplevd seksuell trakassering/seksuelt misbruk? Her kan du få hjelp:
- Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111
- Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte: 800 57 000
- Er det snakk om alvorlige ting, kan det være grunn til å ta kontakt med politiet: 02800 (sentralbord) eller 112 (nød)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere