RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sett og hørt på maken

(Foto: IJ)
Sist oppdatert:
Medieforsker Sigurd Høst har konkludert. Se og Hør er ingen avis. Hvem har rett til å vurdere hva som er en nyhet?

Ukebladene har i flere år jobbet for å få fjernet momsen på 24 prosent. Hovedargumentet har hele tiden vært at det er en urimelig belastning når VG og Dagbladet slipper.

Og nå har medieforsker Sigurd Høst konkludert. Mest sannsynlig vil fylkesskattekontoret følge hans råd, og i så fall vil ikke Se og Hør kunne spare 120-140 millioner kroner årlig.

Det sentrale spørsmålet er - hvem skal bestemme hva som er en nyhet - og som legger grunnlaget for å lage avis. Er det forskerne som baserer seg på delvis gamle holdninger om at det kun er politikk og livssyn som er viktig. Eller er det på tide med en helt ny gjennomgang av hele systemet?

Høst oppsummerer sin rapport slik:

«I Norge er det ingen tradisjon for at publikasjoner som er spesialisert mhp. andre emner enn politikk og opinionsdannelse, religion og livssyn eller økonomi og næringsliv, skal regnes som avis. Dette gjelder f.eks. rene sportsaviser (som har en sterk stilling i land som Spania og Italia), aviser for tipping og andre typer spill, musikkaviser og moteaviser. Felles for denne typen publikasjoner er at spesialiseringen ikke er knyttet til politikk, livssyn eller næringsliv, men til lesernes fritidsinteresser og privatliv.»

Nå må politikerne begynne å tenke helhetlig, ikke lene seg på gamle klattevedtak.

Halv merverdiavgift på mat er et godt eksempel. Resultatet er tåpeligheter som at du får halv avgift hvis du tar med deg hamburgeren ut av McDonalds (du har kjøpt en matvare), mens du må betale 24 prosent hvis du spiser den innendørs (du har kjøpt en tjeneste).

Akkurat dette latterlige systemet er det Se og Hør har angrepet.

Men se på mediefloraen i dag. Er forskjellen på det nye Se og Hør og VG en lørdag stor nok til at det ene er en avis, og det andre et ukeblad? Hvor stor er forskjellen på Dagbladets magasin, og ukeblader som Henne og KK?

Her må politikerne gjøre en bedre jobb. Det kan ikke være riktig at en medieforsker skal få avgjøre dette alene. En forsker viser til at det aldri tidligere har vært praksis for å gi publikasjoner som ikke er spesialisert på næringsliv, politikk, samfunn og livsstil karakteristikken avis.

Nei, det er mulig at det aldri tidligere har vært gjort. Men kanskje vi i 2003 bør evne å tenke nytt?

Vi trenger en helhetlig ordning for merverdiavgift som ikke forskjellsbehandler mediene ut fra eget forgodtbefinnende - men som er fundert på dagens virkelighet. Og som er rettferdig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere