RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Setter advarsel på magnetleker

Sist oppdatert:
Mange leketøysleverandører ligger i forkant av nye, norske regler og har allerede satt advarsel på magnetleketøy.

EU bestemte i sommer at magnetleketøy skal merkes med en advarsel, og nå gjør norske myndigheter det samme.

Bakgrunnen er at det har skjedd flere alvorlige ulykker de siste to årene på verdensbasis etter at barn har svelget magneter som har løsnet fra leker.

Hull på tarmen
Allerede i fjor sommer gikk norske myndigheter ut og advarte etter at en fire år gammel dansk gutt ble alvorlig skadet fordi han hadde svelget to magnetdeler. Gutten fikk hull på tarmen, som resulterte i mange operasjoner og midlertidig stomi. Lignende tilfeller er også rapportert fra andre land, og i 2006 omkom et barn i USA etter å ha svelget magneter fra en leke.

Endring i reglene
I dag finnes det ikke særskilte bestemmelser eller standarder for magnetleketøy i norsk regelverk. Nå blir reglene altså mer spesifikke.

- De lekene som skal merkes er magnetleketøy som inneholder eller består av en eller flere magneter eller magnetiske deler som er tilgjengelig for barn og av en sånn form eller størrelse som gjør at de kan svelges. Med tilgjengelig for barn menes at delene enten er løse eller kan løsne når de blir brukt sånn som barn bruker leker, sier rådgiver Berit Jaritz ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Er i gang med merking
Det har ikke blitt rapportert om ulykker med magnetleketøy i Norge, men leker av typen det er snakk om selges i Norge. Bransjen er varslet om faren. ANB har snakket med fire av leverandørene av magnetleketøy, og alle har begynt med merking.

- Du kan trygt si at vi har innført advarselen på alle leker med magneter som vi leverer. Men det finnes gamle leker ute i butikkene, og i forhold til dem har vi med oss merker og klistrer på de lekene vi kommer over, sier daglig leder i Mattel Norge, Karol Partyka.

Mattel tilbakekalte et parti med magnetleker fra det norske markedet i fjor fordi det var risiko for at magnetene kunne løsne.

Sender etiketter
Også leverandøren Norstar AS er i gang med merking.

- Alle leker som kommer fra oss nå vil ha den advarselmerkingen som kreves i regelverket. Vi har også sendt ut merkelapper til lekebutikkene som er våre kunder, slik at de kan merke de lekene som allerede ligger i butikken. Men om de har gjort det, er umulig for meg å si, sier daglig leder i Norstar AS, Odd Wallebek.

- Vi har merket alt vi sender ut av magnetleker. Dette begynte vi med i juni. Vi har også sendt merkelapper til mange av våre kunder som har aktuelle produkter i sortimentet. Etter hvert vil merkingen skje på den originale emballasjen i produsentlandet, sier direktør i Scanditoy Norge AS, Ragnar Bjarkøy.

Hos Simba-Dickie Nordic har de også advarselsmerket magnetlekene de sender ut til leketøysbutikkene, opplyser administrerende direktør Jan Gustavsen.

- Vi laget en egen etikett som vi satte på produktene som vi sendte ut. Vi sendte også beskjed til alle våre kunder som vi antok hadde kjøpt tidligere umerkede produkter som inneholdt magneter fra oss og sa at de skulle gi beskjed om antall, sli at vi fikk sendt dem etiketter med advarsel, sier Davidsen.

Ingen grunn til å vente
Berit Jaritz er fornøyd med at bransjen er godt i gang med merking allerede.

- Det er bra, det er jo det vi har jobbet for. Det er ingen grunn til å vente til forskriften formelt trer i kraft, og vi oppfordrer de som eventuelt ikke har satt på advarsel til å gjøre det, sier hun.

Hun ber også foreldre følge nøye med.

- Vær veldig oppmerksomme, særlig hvis barnet har en tendens til å putte ting i munnen. Og selvfølgelig når det gjelder små barn, men disse lekene er jo ikke egnet for dem i utgangspunktet, sier hun.

Saken er sendt ut på høring til 44 instanser. Høringsfristen er 7. oktober, og regelen om advarselen trer formelt i kraft etter dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere