*Nettavisen* Nyheter.

Sex er ikke interessant

Foto: Scanpix

Men det kvinnelige kjønnsorganet er i nærheten.

(iOslo.no) Bokmålsordboka på nett har i årevis hjulpet nordmenn som er litt usikre på hvordan ord skal staves, eller hva de betyr. Men i tillegg har den vært brukt til mer pubertale guttestreker.

Lenge lå nemlig sex-relaterte ord som «pikk», «pule» og «fitte» høyt på statistikken over hvilke ord vi søker hyppigst på. Ordet for det kvinnelige kjønnsorgan ligger fortsatt forholdsvis høyt, men må se seg slått av ord som «kognitiv» og «interessant».

Ikke sensurert
- Vi driver ikke med noen form for sensur, dataene du ser er ekte. Jeg har også notert meg at det er påtagelig færre søk på disse ordene, sier leder ved Enhet for digital dokumentasjon på UiO Christian-Emil Ore til iOslo.no.

De ti mest søkte ordene på ordlisten det siste året er «dessverre», «interessant», «desverre», «interessert», «synonym», «kognitiv», «subjektiv», «fitte», «interesse» og «pragmatisk». 7176 har søkt på «dessverre» det siste året.

Ore synes det er vanskelig å si hva som gjør at ingen lenger søker på de vovede ordene, men heller undersøker hvordan man skriver subjektiv.

- På nynorskordboka har det aldri vært så aktuelt med disse ordene. Spør ikke meg hvorfor. Det kan jo hende folk har gått lei av å skrive inn disse ordene? spør Ore retorisk.

- Hvorfor kognitiv?
Han tror imidlertid ikke at brukerne, som gjør omtrent 200.000 søk i løpet av en uke, er mindre interessert i sengegymnastikkens verden.

- Jeg tror ikke det betyr at det norske folk har blitt mer dydige, men heller at de som søker på ordene ser at de ikke får noen spennende tilslag, sier Ore, som selv synes det er interessant at ordet kognitiv ligger så høyt på listen.

Det mest søkte ordet, dessverre, synes han ikke det er så rart at mange søker på.

- Dessverre har vært mye søkt på hele tiden, fordi folk ikke vet om det er to r-er og to s-er. Folk bruker ordboka mye som stavekontroll. Derfor får man oppslag på mye vanskelige ord, sier Ore.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.