*Nettavisen* Nyheter.

Sex-tiltalt: - Aldri sett handikappede før

ILLUSTRASJONSBILDE

ILLUSTRASJONSBILDE Foto: colourbox.com (colourbox.com)

30-åringen sier han ikke forsto at offeret var psykisk utviklingshemmet, fordi han aldri hadde sett slike før.

24.01.07 14:21

NORDHORDLAND TINGRETT: (iBergen.no) Mannen erkjente ikke straffskyld for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å utnytte en annens psykiske lidelse, da rettssaken mot ham startet onsdag.

- Syke studerer ikke
Han bekreftet likevel kvinnens historie om at de to i september 2005 hadde gått til leiligheten der hans kjæreste bodde, og vært intime. Men ifølge ham hadde det aldri slått ham at kvinnen var psykisk utviklingshemmet.

- Jeg la merke til at det var noe rart med armen hennes, men ellers ingenting. Hun snakket helt normalt og fortalte meg om jobb og skole. I mitt hjemland, Liberia, er det ingen mentalt syke som verken jobber eller går på skole. Jeg hadde bodd i Norge i ett år og fem måneder, og hadde aldri sett en psykisk utviklingshemmet før. Derfor skjønte jeg ikke at hun ikke var frisk. Men nå gjenkjenner jeg en slik person når jeg ser en, sa 30-åringen i retten.

- Det gjorde forferdelig vondt
Men da dommeravhøret av kvinnen i 30-årene ble avspilt for retten, framsto hun som åpenbart psykisk utviklingshemmet. Ifølge hennes versjon møttes de to tilfeldig på gaten, da hun var på vei til jobb i en vernet bedrift like ved. Han skal da ha spurt henne om hun ville ta en hvil med ham og dradd henne i armen mot leiligheten.

- Jeg sa at han ikke trengte å dra meg i armen, jeg kunne gå selv. Inne i stuen kledde han av seg alle klærne. Han sa at han elsket meg, og forsøkte å dra av meg buksen mens han kysset og tok på meg. Det gjorde forferdelig vondt. Jeg ville ikke være der, jeg skulle jo på jobb, men det skjønte han ikke, sa kvinnen i dommeravhøret.

30-åringen avsluttet befølingen da kvinnen ga uttrykk for at hun ikke ville. Deretter forlot hun leiligheten og gikk på arbeid.

- Der fikk alle høre det. De måtte kjøre meg hjem igjen for jeg var helt på gråten. Jeg syntes det var helt forferdelig, fortalte kvinnen.

Språkproblemer
Episoden ble anmeldt til politiet samme morgen, og mannen pågrepet. I første avhør benektet han kvinnens påstander, men tilsto tre måneder senere i et nytt avhør.

- Jeg løy fordi jeg var redd politiet og hva de kunne gjøre med meg. Men jeg visste ikke at hun var syk. Hadde jeg det, ville jeg aldri gjort noe. Jeg snakket ikke så godt norsk på det tidspunktet og hadde ikke mulighet til å høre at hun ikke snakket normalt, framholdt 30-åringen i retten.

Det er satt av en dag til saken i tingretten. Bistandsadvokat Jannicke Keller-Fløystad vil legge ned påstand om 100.000 kroner i erstatning til kvinnen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.