RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sextiltalt prest: - Jeg er uskyldig

Sist oppdatert:
Presten fra Hedmark håper at forklaringene til sønnen skal overbevise juryen om at han er uskyldig i overgrep mot sin stedatter.

HAMAR (Nettavisen): - Da sønnen leste tingrettsdommen sa han at han selv ønsket å vitne. Han opplevde dommen som feil. Dette har ikke noe med lojalitetskrise å gjøre slik noen medier har hevdet, sier forsvarer Sigmund Øien til Nettavisen.

Den 55 år gamle presten ble dømt til ni års fengsel for overgrep mot sin stedatter gjennom 13 år i Glåmdal tingrett. Mandag begynte ankesaken i Eidsivating lagmannsrett.

- Ikke skyldig
- Ikke skyldig, svarte presten til skyldspørsmålet. Denne gangen er det en jury på 12 personer som skal avgjøre om han snakker sant.

- Man kan ikke se på en person eller høre om en person er troverdig. Det er noe man vurderer ut fra innholdet og hvordan de passer til de andre forklaringene. Hvordan det passer i puslespillet, sa rettens formann, Bernt Krohg. under sin belæring til juryen før retten ble satt.

- Dette er en sak der det er særdeles viktig å ikke la sympati og antipati være avgjørende for deres avgjørelse, poengterte forsvarer Øien.

Denne gangen vil ikke forsvaret føre vitner fra kirken til sitt forsvar. Derimot kommer hans ekte sønn til vitneboksen. Han vil, sammen med sin mor, fortelle at presten ikke kan ha utført de grusomme handlingene mot sin stedatter gjennom alle disse årene.

Stedatteren, som i dag er 24 år, ble adoptert fra Thailand da hun var 1 år og 10 måneder gammel. Overgrepene skal ha startet da hun var 5 år. Når ankesaken nå kommer opp i Eidsivating lagmannsrett blir det opp til juryen å avgjøre om jenta snakker sant når hun forteller om årevis med seksuelle overgrep og vold.

Først etter at hun flyttet ut fra hjemmet, begynte hun å snakke om overgrepene. Aktor Bodil Thorp Myhre fortalte at hun først snakket med personer på skolen og i kirken, men at hun først ikke ønsket å anmelde forholdet. Først etter at en journalist fikk nyss om saken, tok menigheten kontakt med den 55 år gamle presten. Det var i august 2006. 11. september 2006 anmeldte hun saken.

Grove overgrep
- Det er foretatt 12 avhør av kvinnen. Det er mange. Årsaken er at det er vanskelig å snakke om, og det er stadig nye opplysninger som kommer, sa Myhre i retten. Overgrepene skal ha startet i 1989 da hun var 5 år, og vart til hun flyttet ut av hjemmet i 2002. Kvinnen har forklart om en rekke fullbyrdede seksuelle overgrep, og annen voldsbruk.

- Overgrepene skal ha skjedd i hovedsak i hjemmet deres, men også utenfor hjemmet. Jeg vil nevne kort overgrep i et kapell, i en kirke og i en vaskeautomat på en bensinstasjon, sa Myhre.

Presten har hele tiden nektet for overgrepene.

- Tiltalte og hans kone har kommet med en mulig forklaring om at hvis hun har blitt utsatt for overgrep, så er det fra en annen, sa Myhre under innledningsforedraget.

Nettavisen oppdaterer saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere