RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SFT fraråder oljeleting

Sist oppdatert:
I en til nå hemmeligholdt rapport, går SFT inn for oljeleting i kun to av 64 områder i Barentshavet og Norskehavet.

Bondevik-regjeringen valgte å hemmeligholde rapporten fra Statens Forurensningstilsyn (SFT) av «hensyn til forsvarlig saksbehandling». Nå har miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) valgt å offentliggjøre rapporten, melder Aftenposten.

I rapporten går det frem at SFT mener at det ikke er tilrådelig å lete i 33 av de 64 områdene på grunn av manglende beredskap. I 27 av områdene kan konsesjoner gis på visse vilkår, men understreker samtidig at man ikke har nok kunnskap til å forutsi faren for skader på miljøet. I kun to av områdene mener SFT det er tilrådelig å gi konsesjon til oljeleting.

Bellona har tidligere klagd inn hemmeligholdet for Sivilombudsmannen, og leder Fredric Hauge har ikke mye godt å si om prosessen etter å ha lest innholdet.

- Det er til å spy av at dette har vært unntatt offentlighet. Prosessen går på demokratiet løs, og nå skjønner jeg hvorfor forrige regjering har løyet. Dette er dårlig nytt for petroholikere både innad og utenfor departementskontorene. Det vil være en overkjøring av fagetatene hvis konsesjoner tildeles uten at det gjøres bedre fagarbeid i forkant. Offentliggjøringen må få konsekvenser for hvilket tempo konsesjoner gis i, sier Hauge til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere