RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Shetlandsfarer fikk problemer i tåken

(Privat)
Sist oppdatert:
50 nautiske mil fra Shetland møtte Helge Hjelland tåken. Shetland var ikke å se. Men bergenseren visste råd og klarte til slutt brasene.

Da den 35 år gamle ungdomsskolelæreren reiste fra bryggen i Bergen onsdag formiddag var været fint og stemningen god.

Da TV 2 Nettavisen snakket med ham torsdag morgen var det en sliten Helge Hjelland på tråden.

- Jeg har kommet frem til Lerwick på Shetland og står nå hos Kystvakten. De lurer på hva jeg holder på med, sier Hjelland til TV 2 Nettavisen.

- Det var helt ubeskrivelig ekstremt. Jeg hadde aldri trodd det var så langt over og jeg bøyer meg i støvet for dem som rodde over under krigen.

Fikk ikke fisk
Like over klokken 2 i natt fortøyde den utmattede bergenseren sin 11 fot lange gummibåt til en påle i Lerwick havn. En gjeng fulle ungdommer var de eneste som møtte ham på kaien.

- De lurte på om jeg hadde fått noe fisk. Jeg sa bare nei og sjanglet opp til nærmeste hotell og sovnet pladask, forteller Hjelland.

Bare noen timer tidligere kjørte Hjelland med full fart inn i tjukk tåke bare 20 nautiske mil fra målet sitt. Til TV 2 Nettavisen sier eventyreren at han verket i alle ledd og muskler etter å ha sittet bak rattet i 14 timer.

- Så kom tåken. Jeg stoppet båten og lurte på hvordan jeg skulle klare å finne Shetland. Da så jeg en engelsk tråler og kjørte bort og spurte om koordinatene inn til Lerwick havn. Jeg kjørte videre og visste ikke hvordan dette skulle gå. Men så, klokken 0150 så jeg plutselig lys fra land. Det var bare mulig å se de nederste 20 meterne av øyen, forteller 35-åringen.

Avskrekkende værmelding
Hjelland unte seg selv bare tre timer søvn før han stod opp for å kartlegge værforholdene. Han ville etter planen sette kursen tilbake til hjembyen allerede torsdag.

- Værmeldingene ser avskrekkende ut. Et lavtrykk er på vei inn vest for Færøyene. Jeg hadde håpt på å komme meg av gårde før det kom hit, og sov bare noen få timer. Men det beveger seg for fort. Du kan ikke gå ut i dette være selv om du har en 30 fots båt, sier Hjelland.

Litt frustrert blir han nå liggende værfast på Shetland inntil videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere