Gå til sidens hovedinnhold

- Si at du trekker deg, Valla

Ap-topper ber Gerd-Liv Valla om å si at hun trekker seg fra valgkomiteen i Ap på pressekonferansen fredag. Se direktesending her kl.15.30.

Følg pressekonferansen direkte på Nettavisen og Nyhetskanalen klokken 15.30

- Valla vil kunne sette en effektiv stopper for debatten hvis hun selv sier at hun ikke er aktuell til å sitte i valgkomiteen, sier stortingsrepresentant Per Rune Henriksen til Nettavisen.

Sterke kritikere
Henriksen er også fylkesleder i Hordaland Ap, og han var LO-sekretær i Bergen fra 1997 til han i 2005. Han sitter også i landsstyret som i februar skal avgjøre hvem som skal sitte i partiets valgkomité. Han og seks andre fylkesledere i Ap har gått ut og sagt at de ikke ønsker at LO-leder Gerd-Liv Valla skal være leder og medlem av valgkomiteen, som skal innstille på kandidater til det nye sentralstyret.

Henriksen er helt klar på at Vallas unnskyldning om at hun ikke har ment å såre noen, ikke holder for ham.

- Dette er et prinsipielt syn som vi har. LO-lederen bør ikke sitte både i valgkomiteen og i sentralstyret.

- Har Valla-saken skadet Ap?

- Ja, til en viss grad har det skvalpet over på Ap. Når disse sakene fra Gerd-Liv Vallas tid som regjeringsmedlem kommer fram, da smitter det over på Ap. Sådan er saken uheldig for Ap, sier Henriksen.

- LO har jo alltid bevilget mye penger til Ap i forbindelse med valgkampene. Tror du deres krav og kritikk kan skade bevilgningsgleden i Ap?

- Nei, det tror jeg ikke har noen betydning. LO-medlemmene får politisk gjennomsalg for sine saker gjennom regjeringens politikk, så det tror jeg ikke vil ha betynding.

- En unnskylding holder ikke
Lederen for Nordland Ap, Gunnar Skjellvik, er like klar som Henriksen.

- Unnskyldingen endrer ikke på noe i forhold til prinsipielle om at LO-lederen ikke bør sitte både i valgkomiteen og sentralstyret. Det skulle bare mangle, sier Skjellvik til Nettavisen.

- Har støtte
Han er sikker på at han har de andre kritiske fylkeslederne med seg i sitt syn.

- Jeg har også fått mange andre henvendelser fra vanlige partimedlemmer og styremedlemmer. Ikke en eneste har ment at Valla bør fortsette i valgkomiteen, sier Skjellvik.

- Vil saken skade Ap?

- Nei, ikke hvis vi når tar noen grep og avgjørelser. Hvis vi ikke gjør det, er jeg redd for at saken kan bli dratt fram igjen av våre politiske motstandere i valgkampen, og da kan vi bli satt sjakk matt.

Krisemøter
Både ledelsen i LO og Ap setter nå alt inn på å få ryddet opp i Valla-saken. Statsminister Jens Stoltenberg har telefonkonferanse med fylkeslederne i partiet klokka 12.00 fredag, og klokka 13.00 skal LO-sekretariatet ha et ekstraordinært møte.

Valla holder så en pressekonferanse i Oslo fredag klokka 15.30.

Følg med på hva som skjer på pressekonferansen klokken 15.30 i Nettavisen!

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar