Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sibirkulde kan være på vei

FRYKTER SIBIRKULDE I NORGE: Langtidsvarselet viser at værsystemer kan føre til en transport av iskald luft fra Sibir til Norge i tiden fremover.
FRYKTER SIBIRKULDE I NORGE: Langtidsvarselet viser at værsystemer kan føre til en transport av iskald luft fra Sibir til Norge i tiden fremover. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Store høyttrykk og lavtrykk ser ut til å skape et system der iskalde vinder fra Sibir sendes mot Norge.

At det er mye vær, merker spesielt Svalbard akkurat nå. Der regner det midt i januar.

Det lille varme lavtrykket vil snart bli blåst bort av et stort lavtrykk som også vil gi storm på Vestlandet og kraftig vind over hele Skandinavia.

- Det er ventet vindkast opp i 35 meter i sekundet, og det er grensa tvi har sett for ekstremvær, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerli ved Værvarslinga på Vestlandet til NRK.

Han sier at lavtrykket fra vest møter et høytrykk over Baltikum, og at møtet mellom høytrykk og lavtrykk skaper mye vind i Norge.

Luft fra Sibir

- Den sterkeste vinden vil vi se sent søndag kveld eller tidlig mandag morgen. Og når den sterkeste vinden etter hvert når nord til Finnmark, vil vi kunne få svært sterk vind lokalt ut fjordarmene her, sier meteorolog Stig Arild Fagerli i StormGeo til VG.

På vei østover vil lavtrykket stoppes av et kraftig høytrykk over Russland. Det er samspillet mellom lavtrykket fra Skandinavia og høyttrykket over Russland, som vil kunne sette igang en transport av iskalde luftstrømmer fra Sibir til Norge.

– Slår dette til, kan vi fort få en situasjon som vil gi typisk 20 minus på Østlandet, 10 minus i Bergen og 40–50 minus på Røros, sier Fagerli til VG. Han påpeker at denne langtidsprognosen også har andre, og mildere, utfall.


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!