*Nettavisen* Nyheter.

Siem Pilot har reddet over 10.000 migranter

FLYKTNINGEKRISE: Siem Pilot, som ble med i Frontex' Operasjon Triton i juni, har med helgens redninger brakt totalt 10.558 personer i land i Italia. Foto: Kripos (NTB scanpix)

Det norske skipet Siem Pilot har reddet over 10.000 båtflyktninger i Middelhavet siden juni, ifølge Kripos.

06.12.15 11:08

Siem Pilot, som ble med i Frontex' Operasjon Triton i juni, har med helgens redninger brakt totalt 10.558 personer i land i Italia.

Skipet patruljerer havområdene mellom Italia og Libya. Søndag morgen gikk Siem Pilot inn i havn i byen Reggio Calabria med 906 migranter om bord, opplyser Kripos. Migrantene ble tatt opp sør i Middelhavet i en rekke redningsaksjoner over tolv timer fredag.

– Siem Pilot har kun én gang tidligere hatt så mange på dekk. Her er nyfødte, flere gravide og i alt 25 ulike nasjonaliteter, sier styrkesjef Erling Olstad.

Regn og kulde

I helgen kom det over tjue ulike nødanrop i området der Siem Pilot patruljerte.

Først hjalp mannskapet på det norske skipet migranter fra tre ulike gummibåter, før de overtok personer som allerede var reddet av andre skip. Redningsaksjonene foregikk under rolige forhold, men det har til tider vært dårlig vær på vei mot Italia, opplyser Kripos i en pressemelding.

Siem Pilot har fått en presenning over dekket som ly mot regn og lavere temperaturer. Migrantene får også utlevert tepper og luer.

Totalt ble 715 menn, 168 kvinner og 23 barn reddet i helgen.

Bra samarbeid

I tillegg til å redde personer i havsnød, ser mannskapet etter mulige tilretteleggere, vitner og organisatorer om bord i migrantbåtene. Informasjonen overleveres til italienske myndigheter når skipet kommer til land.

– Vi er meget fornøyd med samarbeidet mellom politi, Forsvaret og det sivile mannskapet om bord på Siem Pilot. Vi får svært gode tilbakemeldinger fra Frontex og italienske myndigheter for måten de løser oppdragene sine på, uttaler Kripos-sjef Ketil Haukaas i pressemeldingen.

Kripos har ansvaret for Siem Pilot i Operasjon Triton og redningsskøyta Peter Henry von Koss som patruljerer Schengens yttergrense utenfor Lesvos. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag