RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sigbjørn lover mer åpenhet

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Når det gjelder Oljefondet.

Uavhengig av diskusjonen rundt Oljefondets rekordbonus til en svensk stjerneforvalter, har Norges Bank og Finansdepartementet jobbet med et nytt regelverk for hvordan Oljefondet skal forvaltes. De store tapene til fondet i 2008, fikk nemlig det politiske miljøet til å reagere. Da hadde Fondets forvaltere tatt for mye risiko i investeringene rentemarkedet.

Den svake risikostyringen førte til at Oljefondet selv, Norges Bank og Finansdepartementet jobbet frem noen forslag. Noe av dette ble tatt opp på oljefond-seminaret til finansminister Sigbjørn Johnsen i fjor høst. Nå er imidlertid de nye styringsreglene klare.

Les om mandatet her:

Bedre ramme for forvaltningen
Finansministeren lover mer åpenhet fra Oljefondet under de ny reglene.

- Det nye mandatet vil gi bedre risikostyring i fondet, mer åpenhet og et mer enhetlig rammeverk, skriver finansminister Sigbjørn Johnsen i en melding.

Det nye mandatet er mer omfattende enn de tre regelsettene det erstatter (forskrift, utfyllende retningslinjer og forvaltningsavtale). Mandatet regulerer områder som dagens rammeverk ikke dekker, samtidig som bestemmelsene er mer utfyllende.

- Jeg har i tråd med Stortingets syn lagt vekt på at reguleringen av SPU (Oljefondet red. anm.) fortsatt skal være rammepreget, slik at Norges Bank må fylle ut de overordnede rammene og prinsippene med et mer detaljert internt regelverk for den operative forvaltningen. Dette er en organisering som fungerer godt. Detaljstyring fra departementet er verken mulig eller ønskelig, skriver finansministeren.

Størst mulig åpenhet
Mandatet bygger på de hovedprinsipper som blant annet krav om at Norges Bank skal fastsette risikorammer for flere hovedkategorier av risiko enn i dag. Det stilles også krav til rapporteringen, der utgangspunktet skal være størst mulig åpenhet innenfor de rammer som settes av en forsvarlig gjennomføring av forvaltningen, heter det i meldingen fra Finansdepartementet.

Finansdepartementet har tidligere varslet at det fra 2011 vil bli innført regler om lønn, bonus og annen godtgjørelse for finanssektoren i Norge.

- Tilsvarende regler om godtgjørelse skal også gjelde for Norges Banks forvaltning av Statens pensjonsfond utland, sier finansministeren. Konkrete bestemmelser om avlønning vil bli innarbeidet i mandatet så snart departementet har fastsatt forskriften om godtgjøring i finanssektoren.

Holder kjeft
Med økt åpenhet kan det dermed være at offentligheten vil få vite mer om hvordan oljepengene forvaltes.

Slik det er i dag får man blant annet ikke vite hvilke forvaltningsselskap fondet velger til ekstern forvaltning, eller hvordan disse ble valgt.

Vi får heller ikke vite hva de investerer i, risikorammer, mulighet for belåning, hvilken prosentsats av avkastningen forvalteren får beholde eller hva avkastningen blir målt mot.

Basert på det allmennheten får vite om styringen av vår felles pengebinge, kan forvalterene ha satset alle pengene på lotto - og vunnet.

Det nye mandatet trer i kraft 1. januar 2011

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere