RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sikkerhetsekspert: - UD hjelper bare folk fra Oslo Vest

Foto: ABDELHAK SENNA (AFP)
Sist oppdatert:
- Om du skal få hjelp av UD i barnebortføringssaker, må du komme fra Oslo Vest, sier Martin Waage, sjef i sikkerhetsselskapet ABP World Group.

Martin Waage, som leder sikkerhetsselskapet ABP World Group, forteller at hans selskap har jobbet med cirka 15 barnebortføringssaker de siste seks årene. Selskapet har jobbet med slike saker i Norden, på Balkan, i Asia og Sør-Amerika.

Waage sier at kundene i barnebortføringssakene fordeler seg likt mellom menn og kvinner. De fleste er alminnelige arbeidstakere som tar opp lån i bank eller hos familie for å finansiere hjemføringen av barnet sitt.

Men ikke alle får hjelp fra Utenriksdepartementet, slik Anne Cecilie Hopstock fikk, før hun hentet barna hun har med Khalid Skah hjem til Norge fra Marokko.

- Om du skal regne med å få hjelp av UD i barnebortføringssaker, så må du komme fra Oslos vestkant. Det er det ikke alle som gjør, sier Martin Waage til Nettavisen.

- Mener du at UD bare hjelper folk fra Oslos vestkant med slike saker?

- Ja, det gjør jeg. Slik er verden blitt, og det er ingen hemmelighet. Har du de rette kontaktene, så får du ordnet det meste. Jeg har jobbet med ambassader og UD i saker som dette, og andre mennesker har ikke vært i nærheten av å få den type assistanse som Anne Cecilie Hopstock har fått. Jeg syns det rett og slett er merkelig.

- Jeg syns også det er merkelig at to norske spesialsoldater drar på oppdrag til Afrika - påstått uten å ta betalt for det. Den kjøper jeg rett og slett ikke. Enten har de fått betalt, eller så har de blitt spurt om gjøre dette av noen representerer den norske staten, sier Waage.

Ville ikke hjulpet Hopstock
Men Waage sier til Nettavisen at selskapet ikke ville ha tilbudt sine tjenester til barnas mor - Anne Cecilie Hopstock.

- Jeg kjenner saken bare fra media, men vi tar ikke saker der foreldre forlater sine barn i utlandet. Vi hjelper bare til i bortføringssaker. Skah-barna ble ikke bortført før i sommer, sier Waage, og sikter da til aksjonen da barna ble hentet til Norge ved hjelp av to norske marineoffiserer.

- Forferdelig ødeleggende
Waage karakteriserer det som har skjedd i forbindelse med at Skah-barna ble ført til Norge - med hjelp av norske diplomater og spesialsoldater, som «forferdelig ødeleggende» for andre mennesker i tilsvarende situasjon.

- Her har barnas mor dessverre fått andre til å stikke fram nakken sin og ta smellen. Det har alltid vært vanskelig å få ambassader, UD og Justisdepartementet til å bistå i forbindelse med barnebortføringer, men etter det som har skjedd nå vil de i enda større grad bli skyggeredde. Jeg trenger ikke en krystallkule for å trekke den slutningen, sier Waage.

Klare kriterier
Waage sier at det er tre kriterier som må oppfylles for at ABP World Group skal bistå i barnebortføringssaker.

- Det må for det første være en klar bortføring. Videre bistår vi bare foreldre som har rettskraftig dom på at de har hovedomsorgen for barnet. Til sist har vi som krav at saken er politianmeldt og at barnet er etterlyst gjennom Interpol, sier Waage.

Han opplyser at selskapet har cirka 20 mann sysselsatt på verdensbasis, pluss rundt 20 som hyres inn ved behov.

- Trekker i tråder
Ifølge Waage arbeider selskapet i første rekke for å få til frivillige løsninger i barnebortføringssaker.

- Vi jobber på diplomatisk nivå og trekker i tråder, men hvis det blir det helt fastlåst, så foretar vi en evakuering, sier Waage.

Han opplyser at alle «operatørene» i selskapet har bakgrunn fra forskjellige lands militære spesialstyrker. Videre er det bare operatører som selv har barn som får evakueringsoppdrag. Waage anslår at evakuering blir brukt i litt over halvparten av sakene.

100 dager
Waage sier at det er svært viktig at foreldre reagerer med rask politianmeldelse om barnet deres blir bortført.

- I henhold til Haagkonvensjonen er det et vindu på 100 dager der det er relativt problemfritt å få ført barna hjem. Er det gått mer enn tre år siden bortføringen skjedde, så ønsker vi ikke å involvere oss i saken. For barna sin del er det best at en tilbakeføring skjer innen det har gått ett år, sier Waage.

Waage sier at kundene betaler fra 400.000 og oppover for assistanse i barnebortføringssaker.

- Steg én er at vi lokaliserer barnet og ser på mulighetene for å hente det ut. Det koster fra 100.000 til 250.000 kroner. Steg to er selve uthentingen. Den koster fra 200.000 kroner og oppover. Kostnadene avhenger av om de som har bortført barnet for eksempel har våpen - og hva slags kontakter de har hos politiet og hos landets sikkerhetstjeneste. For selskapet er denne tjenesten langt på vei sosialt arbeid. Vi har høyere fortjeneste på andre tjenester, sier Waage.

- Svært komplisert
Ragnhild Imerslund, underdirektør og pressekontakt i utenriksdepartementet, sier saken i Marokko ikke endrer deres holdning.

- Alle saker hvor det er tvist om foreldreretten er svært kompliserte, og UD bistår så godt vi kan med praktiske råd, generell informasjon og eventuell kontakt med myndighetene i det landet barnet er bortført til. Barnefordelingssaken i Marokko vil ikke endre vår holdning og plikt til å bistå med det vi kan i andre saker hvor det er snakk om barnebortføring, sier Imerslund til Nettavisen.

Hun viser ellers til følgende punkter fra deres nettsider.

Påstanden om at de som får hjelp av UD i slike saker, er folk fra Oslos vestkant som har gode kontakter i UD, svarer hun følgende:

- Dette er en helt urimelig påstand uten rot i virkeligheten. Utenrikstjenesten bistår i henhold utenriksinstruksen, sier Ragnhild Imerslund til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere