*Nettavisen* Nyheter.

Siktet for grovt ran

Foto: Scanpix

Drapsdømte Varg Vikernes, alias "Greven" er foreløpig siktet for grovt ran etter rømningen fra Berg fengsel i Tønsberg lørdag. Siktelsen har en strafferamme på 12 års fengsel.

27.10.03 19:40

Det opplyser politiadvokat Knut Svalheim ved Søndre Buskerud politidistrikt til NTB mandag kveld. Siktelsen skyldes at Vikernes med pistol tiltvang seg en privatbil da han forsøkte å flykte lørdag.

Vikernes satt i avhør flere timer mandag. Ifølge politiadvokaten finnes nå to muligheter:

– Enten kan han bli framstilt for varetektsfengsling eller han kan tilbakeføres til fengselsvesenet. Men jeg anser det for helt utelukket at han får åpen soning på Berg, sier Svalheim.

Angret seg
Da Vikernes ble stoppet av politiet i Oslo natt til mandag, var han på vei til å melde seg ved Grønland politikammer, hevder hans advokat John Christian Elden.

- Han snudde ved svenskegrensen og kjørte tilbake til Oslo der han skulle kontakte familien sin, og deretter kjøre til Grønland politistasjon, sier Varg Vikernes (30) sin forsvarer John Christian Elden til TV 2 Nettavisen.

Vikernes ble tatt i en Volvo V 70 som han tidligere søndag hadde stjålet fra en familie i Buskerud. Vikernes skal i følge siktelsen ha truet til seg bilen med pistol. Siktelsen lyder på grovt ran.

Erkjenner ikke bilran
- Han erkjenner å ha forøvet et bilbrukstyveri. Han erkjenner ikke å ha truet med noen form for våpen. Han står for det han har gjort her, har forklart seg for politiet, og er forberedt på å ta konsekvensene, sier Elden.

Forsvareren ønsker ikke å kommentere hvordan Vikernes forklarer at han stoppet familien som var på vei mellom Sigdal og Numedal i Buskerud.

Varg Vikernes har forklart at han rømte fra soningen ved Berg fengsel i Tønsberg fordi han var fortvilet over sin situasjon.

Frustrasjon
- Han rømte på grunn av ren frustrasjon over langvarig soning, behovet for luft under armene og en erkjennelse av at han vanskelig vil greie å leve et normalt liv etter soning på den måten han stadig blir omtalt i media og av andre. I tillegg svant håpet om et nytt liv etter løslatelsen som skulle vært om relativt kort tid, sier Elden. Han sier at Vikernes var på vei inn i Sverige da han forsto hvor dumt det var å stikke av.

Vikernes alias Greven ble i 1994 dømt til 21 års fengsel for drap og tre kirkebranner. Han hadde regnet med å slippe ut om to år, men på grunn av nye regler var det nylig blitt klart at han ikke ville slippe ut før om tidligst fire år.

Elden sier at hans klient har hatt det svært tøft. Han ble lenge nektet permisjon, og ble sent overført til friere soning. I tillegg har medieomtalen av Vikernes gått innpå ham.

- Han er blitt negativt særbehandlet, sier Elden. Nå drømmer Vikernes om en dag å leve et normalt familieliv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag