*Nettavisen* Nyheter.

Siktet for Hedda-drapet

Foto: (TV 2)

SOGNDAL (TV 2 Nettavisen): Den etterlyste 35-åringen er nå siktet for drapet på Hedda Karterudseter (19) i Sogndal. Mannen er etterlyst i hele Schengen-området.

03.11.04 16:38

Mannen er siktet for forsettelig drap, opplyste politiet på en pressekonferanse klokken 16.00 onsdag.

- Vi har etterlyst mannen både nasjonalt og internasjonalt, sier politiadvokat Knut Broberg. Politiet ønsker foreløpig ikke å etterlyse mannen med navn og bilde.

Ved å sikte den 35 år gamle mannen kan politiet nå be utenlandsk politi om å pågripe mannen. Da han var etterlyst som vitne, kunne utenlandsk politi eventuelt bare melde fra om at han var observert.

Mye igjen i etterforskningen
Politiet ønsker ikke å si hvilke opplysninger som gjør at de nå velger å endre statusen til den 35 år gamle asylsøkeren fra Somalia.

- Jeg vil påpeke at selv om en person er siktet for drap, så betyr ikke det at dette er gjerningspersonen. Det betyr bare at det er sjellig grunn til mistanke, sier politiadvokat Knut Broberg på pressekonferansen i Sogndal.

Politiet påpeker at etterforskningen av Sogndal-drapet på langt nær er over, men at politiet ennå har mye å jobbe med.

Ble sist sett med Hedda
Den 35 år gamle asylsøkeren er identisk med den som sist ble sett sammen med Hedda Karterudseter før hun ble funnet drept.

Onsdag ble det kjent at mannen var observert gående mot Sogndal folkehøgskule sammen med den drepte 19-åringen ved 01.30 tiden natt til torsdag. Den 19 år gamle studenten ble funnet drept klokken 19.30 torsdag kveld. Tre timer senere satte mannen seg på bussen til Oslo og forsvant.

Før mannen forlot Sogndal tok han ut et større pengebeløp.

Den 35 år gamle somalieren var sammen med Karterudseter på We-konsert på Meieriet onsdag kveld. Flere vitner så at de to kranglet utenfor utestedet. Blant annet spyttet mannen jenta i ansiktet. Årsaken til krangelen skal ha vært at Karterudseter snakket med en annen mann, og at 35-åringen ble sjalu.

Sjekket alibi
Grunnen til at politiet ikke har siktet mannen tidligere, er opplysninger om at han skal ha befunnet seg et annet sted natt til torsdag. Han hadde altså alibi for det politiet mener er drapstidspunktet.

- Han kunne ikke være to steder på en gang. Nå har vi sjekket disse opplysningene, og på bakgrunn av det har vi valgt å sikte ham, sa utrykningsleder Asbjørn Hansen under pressekonferansen.

Venn tatt tirsdag
Tirsdag ble 35-åringens kamerat arrestert og varetektsfengslet i Oslo. 30-åringen var sammen med 35-åringen og Hedda Karterudseter den aktuelle kvelden. Den siktede somalieren har tidligere gitt 30-åringen alibi i forbindelse med at 30-åringen ble siktet for voldtektsforsøk.

På direkte spørsmål om det er arrestasjonen og avhørene av 30-åringen som nå har ført til den endrede statusen for 35-åringen, sier politiadvokat Knut Broberg:

- Ingen kommentar.

- Belastende for gruppen
- Jeg forstår at denne siktelsen vil være belastende for gruppen, og likens for de pårørende, men jeg har tro på at kommunen og hjelpeapparatet tar hånd om de som trenger hjelp, sier lensmann Olav Borlaug.

- Vedkommende er siktet og ikke dømt, poengterer lensmannen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.