RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

BEKLAGELIG: Leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), ber om at man gjør alt man kan får å begrense konsekvensene av Silver-krisen.
BEKLAGELIG: Leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), ber om at man gjør alt man kan får å begrense konsekvensene av Silver-krisen. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Silver-krisen: - Svært beklagelig situasjon

Sist oppdatert:
Lederen av finanskomiteen på Stortinget er bekymret for folks pensjoner.

Onsdag gikk Forbrukerrådet ut og advarte alle pensjonskundene til Silver om krisen i selskapet, og anbefalte dem om å flytte  pengene før midnatt.

Bakgrunnen er at Finansdepartementet samme dag avslo Silvers søknad om utsatt frist for å oppfylle kapitalkravene.

Lederen av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), karakteriserer situasjonen som har oppstått som svært beklagelig.

- Jeg har behov for å se mer nøye på den informasjonen som vi fikk i går, sammenholdt med det Silver selv sier, sier Syversen til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Et pensjonsran uten sidestykke

- Må dempe konsekvensene

Etter avslaget fra departementet, er det stor fare for at driften av selskapet overtas av et administrasjonsstyre, som kan få mandat til å nedskrive pensjonene for å dekke den manglende egenkapitalen.

Syversen sier han forutsetter at man forsøker å dempe konsekvensene.

- Uansett er man kommet opp i en svært beklagelig situasjon og jeg forutsetter man nå gjør det man kan for å dempe mulige konsekvenser, sier han.

Les også: - Unødvendig dramatisk å skremme pensjonskunder

Frps stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad, beskriver også det som nå skjer som beklagelig.

- Det er selvfølgelig beklagelig for Silvers kunder at selskapet ikke har klart å oppnå de nye kapitalkravene, som jo ble innført for å sikre folk pensjonene sine, sier Bjørnstad til Nettavisen.

- Må ikke få særbehandling

Bjørnstad mener likevel at selskapet ikke må få noen særbehandling.

BEKLAGELIG: Frps stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad mener Silver ikke må få noen særbehandling, og påpeker at de har fått god tid til å ordne opp.

- Silver har fått god tid til å tilpasse seg det nye regelverket, og mer tid enn mange av konkurrentene. Det er dessverre fortsatt slik at Silver høyst sannsynlig ikke har nok kapital til å kunne utbetale pensjoner på sikt, sier han, og påpeker:

- Det vil være konkurransevridende og en ren ulempe for alle andre konkurrerende selskap av Silver om de skulle ha fått en særbehandling ingen andre får.

Frp-representanten mener saken viser at folk må være på vakt når det gjelder pensjonssparing.

- Dette viser med all tydelighet at folk må være svært oppvakt med hvor man sparer til pensjon. Det er ikke gitt at alle selskap er like trygge, så her må man vurdere nøye før man bestemmer seg, sier Bjørnstad.

Flåtten: - Mange vil tape

Stortingsrepresentant Svein Flåtten (H) mener mange kan tape på Silvers manglende egenkapital.

- Det er høyst sannsynlig at Silver ikke vil ha penger nok til å betale ut pensjoner i fremtiden. Det betyr at deres yngre kunder risikerer at kassen er tom når deres tid for utbetalinger kommer. Det er altså mange som vil tape på at tiden går uten at saken får noen forsvarlig løsning, sier Flåtten til Nettavisen, og påpeker:

MANGE KAN TAPE: Svein Flåtten (H) i vandrehallen på Stortinget sammen med finansminister Siv Jensen (Frp). Flåtten frykter at mange av Silvers kunder kan tape pensjonen sin.

- Det er nettopp hensynet til Silvers kunder som gjør at det nå ikke gis ytterligere fristforlengelser.

Han vektelegger samtidig at ikke alle pengene blir borte dersom det blir et administrasjonsstyre.

- Hvis selskapet kommer under offentlig administrasjon så betyr det jo ikke at alle dagens verdier er borte. Men det er opplagt at fripoliseeierne i en slik situasjon dessverre kan lide tap, sier Flåtten.

- Unødvendig å skremme

Silver selv mener imidlertid at det var et «unødvendig dramatisk utspill» fra Forbrukerrådet.

- Det er en krevende situasjon nå for Silvers kunder og organisasjon. Vi beklager at det i denne situasjonen spres unøyaktig informasjon som er egnet til å skremme, skriver selskapet i et nyhetsbrev til sine kunder.

Hvis selskapet går konkurs, vil imidlertid pensjonsmidlene bli nedskrevet. Kundene risikerer å miste 30 til 50 prosent av pensjonen sin.

Silver opplyser at det er kunder med pensjonskonto, altså en pensjonsavtale med investeringsvalg, som har mulighet til å flytte pengene til et annet selskap. Det skal dreie seg om rundt 5000 av totalt 20.000 kunder.

Kunder som er i tvil om sin pensjon, kan få klarhet i det på norskpensjon.no. For å hjelpe forbrukere i bytteprosessen, har Forbrukerrådet utviklet hjelpeverktøy på finansportalen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere