RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Simonsen ble lykkelig gjeldsoffer

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Jan Simonsen er lykkelig over at Frp nå må slette store deler milliongjelden.

Konflikten med Fremskrittspartiet har ruinert den tidligere Stortingsrepresentanten. Jan Simonsen har satt seg i milliongjeld, og mistet mesteparten av inntekten etter at han sluttet i Stortinget i 2005. Men nå ser 56-åringen lyset i enden av tunnelen. En gjeldsordning gjør at Simonsen vil være kvitt gjelden på 2,1 milioner om 6,5 år. Etter det kan han møte pensjonisttilværelsen med godt over 400.000 kroner i stortingspensjon.

- Jeg er veldig godt fornøyd med denne ordningen. Vi har en god og raus gjeldsordning i Norge. Jeg får beholde 9600 kroner i måneden, pluss utgifter til husleie. Om sju år blir gjelden slettet. Etter det får jeg beholde hele min stortingspensjon, sier Simonsen.

Ville ha mer
Etter flere rettssaker siden 2001 har Jan Simonsen opparbeidet en gjeld på 2,1 millioner kroner fordelt på 15 kreditorer. Hans gamle part, Frp, er hovedkreditor med 65 prosent av kravet.

I september sendte namsfogden i Asker og Bærum ut et forslag til gjeldsordning der Simonsen skulle være gjeldfri etter fem år. Dette er en vanlig tid etter gjeldsordningsloven som Frp var med å vedta på 90-tallet. Det innebærer at Simonsen måtte ha levd på økonomisk sparebluss i fem år, mens mest mulig av pengene hans hadde gått til kreditorene. Etter disse fem årene ville resten av gjelden blitt slettet.

Men Frp ønsket at Simonsen skulle leve på sparebluss i ti år, før gjelden ble slettet. I dag har Jan Simonsen en inntekt på 230.000 kroner. Med dagens økonomiske situasjon ville Frp etter fem år fått tilbake 230.000 kroner av på 1,3 millioner. Det var ikke bra nok.

Til enighet
Nå har partene kommet til enighet. Først i 2015 vil Simonsen være gjeldfri. Da har han brukt tre år med fet stortingspensjon til å betale gjeld.

- Det er ikke urimelig at jeg må leve med gjeldsordning i sju år. Jeg synes likevel vi har en veldig god og raus gjeldsordning i Norge. Intensjonen med loven er at en person som har kommet skjevt ut skal kunne få en ny sjanse i livet, og ikke leve på eksistensminimum livet ut, sier Simonsen.

Når det er sagt er ikke Simonsen veldig fornøyd med sitt gamle parti.

- Jeg jobbet i nesten 30 år for Frp, og økte velgermassen til partiet betydelig. Da synes jeg ikke det hadde vært urimelig at de hadde slettet gjelden min. Dette dreier seg ikke om penger, men en hevnaksjon fra Carl I. Hagen, sier Simonsen.

Felt av TV 2 program
Simonsen ble Frp-medlem i 1978 og satt i Stortinget for Frp mellom 1989 og 2001. Etter bruddet med Frp ble han selvstendig representant fram til 2005 da han avsluttet karrieren på Stortinget.

Simonsens kamp mot Fremskrittspartiet startet da han ble sparket ut av Frp høsten 2001. Han gikk til injuriesak mot Frps sentralstyre, Solveig Horne og Carl I. Hagen etter opplysninger i TV 2s «Rikets tilstand» om Simonsen og hans private tilknytning til homsestedet Enka. Opplysninger som fikk blant annet fikk Carl I. Hagen til å kalle Simonsens livsførsel «forkastelig og uakseptabelt for en stortingsrepresentant».

Du kan lese hele dommen fra lagmannsretten her (ekstern lenke pdf).

Etter flere rettsrunder sitter Simonsen igjen med en gjeld på litt over 2,1 millioner. Over 1,3 millioner av dette er gjeld til Frp. Resten er fordelt på 14 andre kreditorer.

- Jeg måtte låne penger flere steder for blant annet å betale rettsgebyrer, sier Simonsen.

Ingen kommentar
Stortingsrepresentant Solveig Horne, som var en av partene i rettstvisten med Simonsen, ønsker ikke å kommentere forliket.

- Dette har jeg ingen kommentar til. Du får ringe til Geir Mo (Frps partisekretær).

Det samme sier advokatfullmektig Øystein Hjelmeset som representerte partiet i retten. Nettavisen forsøkte onsdag å få kommentar fra Mo, men på den siden var det taust.

PS: Jan Simonsen er i dag engasjert som journalist for partiet Demokratene. Han jobber samtidig med noen bokprosjekter.

- Jeg har veldig mye å gjøre, og trives godt med det, sier en fornøyd Simonsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere