Gå til sidens hovedinnhold

Sinnataggen ble rosa i natt

Sinnataggen er varsomt renset for sjokkrosa maling. Hærverket politianmeldes.

(iOslo.no) Sinnataggen ble i natt sprayet sjokkrosa av ukjente gjerningsmenn. Plakaten gjerningsmennene hengte om bar bud om at hendelsen på alle måter var politisk motivert.

«Sinnataggen har rett til å være sinna. "Hvor er mitt ungdomshus?"»

Les også: Hvem gjorde dette?

Ungdomshuset har en klar betydning, iallfall for ett miljø i Oslo. Blitzerne har også tidligere brukt maling for å få gjennom sine synspunkter, og tidligere i år demonstrerte blitzerne voldsomt mot den danske ambassade da Ungdomshuset i København ble revet.

Ingen skader
Museumsleder Jarle Strømodden er i Belgia, og fikk beskjeden om hærverket tidlig i morges.

- Jeg liker det ikke. Det er ikke så mye jeg kan si. Jeg har gitt beskjed til skulpturkonservatoren om å utrede skadene, sier Strømodden.

Strømodden har opplevd mange tilfeller av hærverk i parken. Denne gangen har det gått bra med den folkekjære skulpturen.

- Det ble ingen fysiske skader, verken på patinaen eller på selve skulpturen. Heldigvis, sier Strømodden.

- Ingen tips
- Vi har så langt ingen tips. Majorstua-politiet har sikret seg plakaten og startet etterforskning., sier operasjonsleder Ellen Ulvin i Oslo politidistrikt til iOslo.no.

Ulvin vil ikke spekulere i hvem som kan ha stått bak, men mener plakaten som ble funnet kan gi en pekepinn.

- Plakaten har en klar referanse til Blitz-miljøet?

- Det er en klar referanse der ja, den er vi klar over.

Både Sinnataggen og flere andre områder i parken er video-overvåket.

- Det er flere kameraer i parken, og ett av dem fokuserer på Sinnataggen. Det er spennende å se om man får gode nok bilder, sier Ole Christian Gulli, styreleder i Frognerparkens venner til iOslo.no.

- Et tiltagende problem
- Vi har hatt endel hærverk de siste årene, og det er et tiltagenede problem i parken. Det er grunn til å være bekymret, for dette er kanskje verdens eneste skulturpark som ikke er inngjerdet. På den måten er Frognerparken unik.

VI hadde håpet at videoovervåkningsskiltene skulle være nok til å avskrekke vandaler. For halvannet år siden var det noen som brakk ned soluret i flere deler, og det viser at ingenting er hellig lenger, suker Gulli.

Kameraovervåkningen er finansiert av Frognerparkens venner, men signalene fra kameraene går rett til Vigelandsmuseet der de lagres i 48 timer.

- Opptakene er i ferd med å bli overlevert til politiet, sier Gulli.

Les flere nyheter på iOslo.no.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her