RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Sinnssykt» sårer

Sist oppdatert:
Det er ikke måte på hvor «sinnssykt» Kurt, Aqua-Lene og Roar Ljøkelsøy har det til tider. Men fagfolk mener kjendisene må tenke over hva de sier. Hva mener du?

- Sinnssykt, gjentok Kurt Nilsen til det uendelige etter han gikk av med seieren i den internasjonale Idol-konkurransen i helga. Og manageren var helt enig i at Kurt hadde hatt en «sinnssyk» opptreden.

Felespiller Sveinung Sundli i Gåte har «en sinnssykt bra familiehytte i Budalen», mens hopperen Roar Ljøkelsøy «fløy sinnsykt bra» da han satte norgesrekord. Og Lene «Aqua» Nystrøm klarte å bli så «sinnssykt provosert» at hun klabbet til en plateprodusent.

Men fagfolk mener vi må vokte oss vel for å bruke ordet sinnssyk som hverdagssuttrykk, skriver Adresseavisen.

- Sinnssykdom er en faglig betegnelse innen psykiatrien. Dette bør folk tenke på, sier Lasse Eriksen, professor i klinisk psykologi og sjefpsykolog ved poliklinikkene på Brøset i Trondheim.

I et innlegg med tittelen «Kreftsykt bra av Kurt Nilsen», minner en av Adresseavisens lesere om at sinnssykdom er en alvorlig lidelse som rammer mange mennesker.

«Derfor må vi unngå å måtte ty til psykiatriske diagnoser for å uttrykke begeistring. Ingen vil bruke uttrykket kreftsykt bra», skrev innsenderen.

Professor Lasse Eriksen er ikke overrasket over at enkelte føler seg støtt.

- Fagbenevnelsen er én side av det. Men flere føler seg også stemplet som «sinnssyke». Det er ikke så rart at personer og pårørende som har opplevd at ordet blir brukt i slike sammenhenger, reagerer når det dukker opp for å beskrive hopp eller hytter, sier Eriksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere