Gå til sidens hovedinnhold

«Sinnssykt» sårer

Det er ikke måte på hvor «sinnssykt» Kurt, Aqua-Lene og Roar Ljøkelsøy har det til tider. Men fagfolk mener kjendisene må tenke over hva de sier. Hva mener du?

- Sinnssykt, gjentok Kurt Nilsen til det uendelige etter han gikk av med seieren i den internasjonale Idol-konkurransen i helga. Og manageren var helt enig i at Kurt hadde hatt en «sinnssyk» opptreden.

Felespiller Sveinung Sundli i Gåte har «en sinnssykt bra familiehytte i Budalen», mens hopperen Roar Ljøkelsøy «fløy sinnsykt bra» da han satte norgesrekord. Og Lene «Aqua» Nystrøm klarte å bli så «sinnssykt provosert» at hun klabbet til en plateprodusent.

Men fagfolk mener vi må vokte oss vel for å bruke ordet sinnssyk som hverdagssuttrykk, skriver Adresseavisen.

- Sinnssykdom er en faglig betegnelse innen psykiatrien. Dette bør folk tenke på, sier Lasse Eriksen, professor i klinisk psykologi og sjefpsykolog ved poliklinikkene på Brøset i Trondheim.

I et innlegg med tittelen «Kreftsykt bra av Kurt Nilsen», minner en av Adresseavisens lesere om at sinnssykdom er en alvorlig lidelse som rammer mange mennesker.

«Derfor må vi unngå å måtte ty til psykiatriske diagnoser for å uttrykke begeistring. Ingen vil bruke uttrykket kreftsykt bra», skrev innsenderen.

Professor Lasse Eriksen er ikke overrasket over at enkelte føler seg støtt.

- Fagbenevnelsen er én side av det. Men flere føler seg også stemplet som «sinnssyke». Det er ikke så rart at personer og pårørende som har opplevd at ordet blir brukt i slike sammenhenger, reagerer når det dukker opp for å beskrive hopp eller hytter, sier Eriksen.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus

Kommentarer til denne saken