Gå til sidens hovedinnhold

Sirkler inn «den svarte boksen»

Vil gi svar på hvorfor Hercules-flyet krasjet inn i fjellveggen.

Søndag kveld er ennå ikke Hercules-flyets «svarte boks» - ferdskriver og taleregistrator - funnet.

Ferdskriveren og taleregistratoren omtales som «den svarte boksen», men i virkeligheten er det snakk om to bokser, og de er oransje.

Informasjonen som ligger i disse boksene vil gi oss svaret på hvorfor flyet krasjet inn i Kebnekaise - Sveriges høyeste fjell.

Sirkler inn boksen
Fordi flykrasjen utløste et stort skred, ligger boksene trolig under store snømasser. Dermed kan det ta tid før disse blir funnet.

Men den svenske havarikommisjonen håper og tror de nå har sirklet inn boksene.

- Man har fått indikasjoner på innenfor hvilket område den kan være. Der har man funnet flere vrakrester som tilhører samme del av flyet, så det er et visst håp om at vi vet i hvilket område vi skal begynne å grave, sier Widholm til SVT.

«Den svarte boksen» gjør opptak av lyden fra cockpiten mellom besetningen og flyplassen. Den lagrer også inn informasjon om flyets hastighet, høyde, vinkler, om nesen peker opp eller ned. All informasjon om hva som skjedde frem til kollisjonen i fjellet ligger lagret der.

Leter etter levninger
Samtidig som letingen etter ferdskriveren fortsetter, letes det også på spreng etter levningene etter de omkomne.

Søndag er svensk politi på plass med 20 tjenestemenn i havariområdet. I tillegg er den svenske havarikommisjonen og en identifiseringsgruppe samt militære mannskaper på stedet, opplyser informasjonssjef Börje Öhman i politiet i Norrbotten, ifølge NRK.

Blant millitærpersonellet er åtte-ni norske.

Det er allerede funnet en del levninger. Og levninger som er funnet, blir kontinuerlig fraktet ned til Rättsmedicinalverket i Umeå for identifisering.

Vanskelige leteforhold
Hellingen i fjellsiden der letemannskapene opererer, er opptil 55 grader, noe som utgjør en stor skredfare. Politiet må kontinuerlig vurdere skredfaren, og alle som deltar i letingen er utrustet med skredsøkere. I tillegg står lavinehunder beredt dersom et snøskred skulle utløses.

Les flere saker om Hercules-ulykken:
- Hele det norske folk er berørt
- Svært vanskelig å finne de omkomne
- Hercules-fly fløy trolig uten autopilot
Kroppsdeler er funnet på ulykkesstedet
- Uklart om de fløy med visuelle flyregler

Reklame

Black friday: De beste kuppene til Fjellsport