Gå til sidens hovedinnhold

Sirkus er dyrere enn opera

Bare klovner tror det er billig å gå på sirkus.

Torsdag er det sirukspremiére i Oslo. Cirkus Arnardo er i byen med et jubileumsshow som feirer at sirkuset har vært på veien i 60 år.

Men hva koster moroa? For de beste plassene rundt manesjen tar Cirkus Arnardo 380 kroner for voksne og 310 kroner for barn. For to voksne og to barn blir den dyreste totalsummen 1380 kroner.

De billigste billettene (de det er flest av) finner du på sirkusets tribune, men avslaget er ikke stort. 300 for voksne og 240 kroner for barn gir en samlet pris på 1080 kroner for en flokk på fire.

420 kroner
Lørdag åpner Oslos nye operahus. På Den norske opera koster de billigste sitteplassene normalt 140 kroner for voksne, mens barn (i likhet med studenter) får 50 prosent rabatt. For to voksne og to barn koster da de billigste setene til sammen 420 kroner.

Da er de billigste billettene på sirkus 660 kroner dyrere enn de billigste billettene i den statsstøttede operaen.

De beste billettene i operaen koster normalt 590 kroner (for voksne), noe som gir en totalpris på 1770 kroner for to voksne og to barn. De nest beste billettene (som det er suverent flest av) koster 490 kroner for voksne, noe som i vårt familieeksempel gir totalpris 1470 kroner.

- Får halv pris
Sirkusdirektør Arild Arnardo erklærer at sirkuset hans har klart seg uten statsstøtte i 60 år. Riktignok har han vært i møter med flere departementer for å få redusert avgiften på sirkusets bilpark - siden trailerne ikke kjører mer enn 8-9000 kilometer i året, men uten hell. Han sier at sirkusprisen gjenspeiler showet man får.

- Vi er priset i forhold til utgiftene våre. Publikum får se førsteklasses artister og ikke noe amatørmessige greier. Men du må få med at vi har rabatter. Siden vi ikke får hengt opp plakater lenger, så sender vi rabattkuponger til firmaer og butikker. De er på en måte våre nye plakater. Kupongene gir 50 prosent rabatt på de billigste billettene på tribunen, sier Arnardo til Nettavisen.

- Vet folk om disse rabattkupongene?

- Ja, det gjør de. Og vi må ha dem slik at folk blir interessert i å gå på sirkus. Vi har en publikumskapasitet på 1500 i sirkusteltet og gjennom en sesong må vi ha et publikumssnitt på 1000 personer for at sirkuset skal gå rundt økonomisk, opplyser Arnardo.

Men selv med 50 prosent rabatt koster de billigste sirkussetene 540 kroner for vårt familieeksempel. Det er fortsatt 120 kroner over billigste operapris.

Og det er ikke noe billigere hos hovedkonkurrent Sirkus Merano. Der koster de dyreste billettene 400 kroner for voksne og 300 kroner for barn. Tribunebilletter, som er de billigste hos Cirkus Merano, koster 360 kroner for voksne og 260 kroner for barn.

Dermed ender regnestykket for dette sirkuset på henholdsvis 1.400 kroner og 1.240 kroner for to voksne og to barn på de dyreste og billigste plassene.

346 mill. fra staten
Operaens markeds- og kommunikasjonssjef, Liv-Beate Skavdahl, opplyser til Nettavisen at operaens statstilskudd for 2008 er 346 millioner kroner, mens billettinntektsbudsjettet er på cirka 60 millioner kroner. I tillegg kommer kommersielle inntekter - også de på cirka 60 millioner kroner. Skavdahl syns det er helt fint at en kveld i operaen er billigere enn en sirkusaften.

- Det viser at prisen ikke er noen grunn til å ikke gå i operaen. Pris er ikke noe argument når du får en forestilling på hovedscenen for det et par halvlitere koster deg, sier Skavdahl.

- Men når opera er billigere enn sirkus så får dere kanskje for mye statsstøtte?

- Nei, statsstøtten er passe. Graden av statsstøtte går også ned i år i forhold til i fjor, siden inntektene våre i det nye operahuset er mye større enn før, sier Skavdahl.

- Ifølge din informasjonssjef Sverre Gunnar Haga er det sirkustilstander på operaen om dagen ...

- Haha! Det har han rett i. Her er det sirkus og uhorvelig morsomt nå, sier Skavdahl.

Midt på treet
Sirkus eller opera, den nye scenen i Bjørvika legger seg prismessig midt på treet blant verdens mest kjente operahus. Nettavisen har sjekket prisene på 12 internasjonalt anerkjente operaer, og Den Norske Opera kom absolutt ikke dårlig ut.

Med unntak av billettprisen for barn.

Der ligger operaen i Bjørvika foran både Sydney Opera House, Deutsche Oper i Berlin og Kungliga Operan i Stockholm.

Helt i særklasse når det gjelder barnebilletter er verdenskjente Komische Oper i Berlin.

De opererer med en pris på 64 kroner per barn uansett hvor dyre seter de voksne velger.

PS! Når verdensstjernene står på scenen på Operaen i Oslo er operabillettene på sitt dyreste. Da må en voksen ut med 1590 kroner for beste sitteplass.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett