RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Siste blink er skutt ned»

Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Sist oppdatert:
En fullsatt Trøgstad kirke tar nå farvel med Kjell Kristian Rike.

TRØGSTAD (SIDE2): En av NRKs store profiler, Kjell Kristian Rike, døde 19. mai, 63 år gammel . Den populære sportskommentatoren tapte for kreften etter kort tids sykeleie.

I Trøgstad kirke er kisten prydet av blomsterkranser fra NRK-kolleger, familie og venner.

Kirken som har plass til 350 personer ble for liten, og flere må følge begravelsen på en storskjerm utenfor. Strålende solskinn danner rammen for vennenes siste farvel.

Seremonien startet med sangen «Thank you for the music» spilt på orgel. Dette er samme sang NRK valgte å hylle sin store sportsprofil med i slutten av hans siste sending.

Deretter spilte Ole Edvard Antonsen «Amazing Grace» på trompet, en sang som også ble fremført av country-sangeren Bjøro Håland senere i seremonien.

«Kaldt uten deg»
Begravelsen ledes av prest Per Arne Dahl, kjent som forfatter, spaltist i Aftenposten og andaktsholder i NRK.

- Kjell Kristian Rike har betydd mer for norsk inneklima i norske hjem enn tusenvis av varmepumper, sa Dahl i sin åpningstale.

- Han likte alt bortsett fra å bli korrigert, fortsatte presten.

Rike er født i Byglandsfjord i Setesdal og var bosatt på Blommenholm utenfor Oslo da han døde. Likevel begraves han i Trøgstad i Østfold - der kona er fra. Dette er Rikes ønske:

- Vi må ligge i samme grav, Marit, for det blir så kaldt uten deg, skal Kjell Kristian Rike ha sagt.

- Det gikk så fort. Fem uker etter vielsen var det hele over, sa Rikes mangeårige kamerat, Jan-Erik Lien, i sin minnetale.

To dager etter at Rike fikk kreftdiagnosen, giftet han seg med sin kjæreste gjennom 30 år, Marit Rosendal. Paret ble viet 13. april, omgitt av nære venner.

Les også: Giftet seg etter kreftdiagnosen

- Du har gjort opp boet, Kjell Kristian. Siste blink er skutt ned, fortsatte Lien, med henvisning til Rikes tidligere karriere som skytter og store interesse for skiskyting.

Nervøs Bjørndalen
Skiskytterkongen Ole-Einar Bjørndalen fortalte i sin minnetale om sitt første møte med Kjell Kristian, etter Bjørndalens internasjonale debut i 1992:

- Jeg var så nervøs at jeg holdt på å tisse i buksa fordi jeg skulle bli intervjet av Rike. Jeg spurte Kjell Kristian om han hadde noen gode råd for det jeg skulle si på lufta. Han sa «Vær deg sjøl, uansett hva som skjer». Siden den gang har jeg aldri vært nervøs under intervjuer.

Bjørndalen fremhevet Rikes nære forhold til utøverne:

- Kjell Kristian var der, både på skjermen og også etter løpet, sa Bjørndalen, og fortalte om en engasjert mann som ringte utøverne privat eller slo av en prat i hotellresepsjonen, for å gi oppmuntring og trøst etter dårlige løp eller holde seg oppdatert.

Saken fortsetter nedenfor billedkarusellen.

90

Kreft
Rike fikk konstatert lungekreft med spredning 11. april i år.

Han skal ha følt seg dårlig før jul i fjor og gikk da til en lege under et skiskytterarrangement i Tyskland, uten at det her var det nødvendige analyseutstyret for prøver.

Sportskommentatoren følte seg så bedre, og fortsatte å jobbe for NRK som vanlig.

Les også: - Visste at han var hardt rammet

Det var først få uker etter det siste rennet i Holmenkollen i år at Rike fikk konstatert lungekreft med spredning.

Fire dager etter at han fikk diagnosen, tok han fatt på cellegiftbehandling. Men Kjell Kristian Rike måtte gi tapt for kreften og døde 19. mai, etter kun fem ukers sykeleie.

Sjokkerte venner
Venner av paret er i sjokk over hvor fort det gikk etter at Rike fikk kreftdiagnosen, men sier han hadde gnisten og engasjementet helt til det siste.

- Jeg fikk vite om sykdommen i begynnelsen av april. Jeg visste om den alvorlige sykdommen, men hadde ikke i min villeste fantasi trodd at det skulle gå så fort. Det var et sjokk, sa Rikes kjære makker, Jon Herwig Carlsen til Nettavisen da Rikes bortgang ble kjent.

- Dette er en veldig tung dag for meg, redaksjonen og NRK. Vi er nærmest i sjokk, sa Arne Scheie til Nettavisen.

Les også: Slik husker vi Kjell Kristian

Scheie var kollega i NRK med Kjell Kristian Rike i hele 34 år. Rike har i mange år vært en kjent stemme og et kjent ansikt for dem som har fulgt sportssendingene på radio og tv.

I 1977 begynte han å kommentere skiskyting for NRK. Siden kom han også inn som langrennskommentator. Han har videre kommentert friidrett, golf, trav, sykling, skyting og alpint.

- Beundret
Svært mange av Rikes NRK-kolleger var møtt frem for å ta farvel. Ifølge kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas hadde Rike enorme sportskunnskaper:

- Kjell Kristian var helt unik for NRK-sporten, sa Bjerkaas i kirken.

- Hans engasjement og sterke faglighet er det første som nevnes av kolleger og venner. Om en producer hadde feil løper i bildet på skiskyttersprinten i Anterselva, eller Jon Herwig Carlsen skulle bli litt for optimistisk om en norsk utøver på vei ut etter andre skyting, var Rike der for å korrigere. Han var ikke sikker på gull før målstreken var passert, skriver Bjerkaas i sitt minneord på NRK.no .

- Kjell Kristian Rike kunne være krevende å jobbe sammen med. Men han var beundret og likt av kollegene. (...) Hans kunnskap og engasjement for sport var velkjent og ga ham en spesiell status, også blant utøverne.

- Vi takker for underholdning, gleder og sorger som han har formidlet gjennom alle årene bak mikrofonen, og lyser fred over hans minne, skriver Bjerkaas.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere