Siste farvel til Keiko

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

300 barn laget spekkhoggeren Keikos grav. Helt ute i havgapet i Halsa kommune har den verdensberømte hvalen funnet sitt siste hvilested.

Spekkhoggeren Keiko ble verdensberømt gjennom filmen ”Free Willy” - en film som blant annet refset hvalfangst. Nå har Hollywood-kjendisen funnet sin siste hvileplass i hvalfangstland. Og som om ikke det er nok har Keiko fått en urnorsk begravelse.

Omtrent slik våre forfedre gravla sin kjære, gravla 300 skolebarn Keiko under minnehøytideligheten torsdag. Skolebarna i Halsa kommune laget en liten gravhaug av stein. Et minnested helt ute i sjøkanten i Taknesbukta der Keiko levde sine siste dager.

- Keiko har gjort oss berømt. Hele Norge og store deler av verden vet nå hvor Halsa er. Det er ikke dårlig. Det er flott. Da måtte vi lage et slags minnesmerke, sa ordfører Margrete Seter under minnehøytideligheten skriver NTB.

- Han døde som en glad hval, og en hval som var tilfreds med det han hadde rundt seg. Men samtidig er det klart at Keiko var en ensom hval. Han levde et liv alene, sa Frank Håvik i Free Willy-Keiko-Foundations til TV 2 Nettavisen etter at Keiko døde.

Keiko døde 12. desember 2003. Han ble 26 år gammel. Det er ikke en høy alder for spekkhoggere som blir gjerne blir 50 år. Den seks tonn tunge hvalen døde av lungebetennelse. Han hadde bodd i Taknesbukta i cirka ett år etter en svømmetur fra Island der Free Willy-Keiko-Foundation forsøkte å lære ham opp til å leve i frihet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.