*Nettavisen* Nyheter.

Siste smell for pinne-raketten

Foto: Unn Gyda Næss

Men bakkeraketter vil fortsatt være lov. Torsdag startet årets fyrverkerisalg.

Det kan være siste gang du feirer det nye året med å skyte opp raketter fra tomflasker eller brøytekanter. Raketter med styrepinner blir antagelig forbudt fra neste år, dersom justisminister Knut Storberget får det som han vil. I november i år foreslo justisdepartementet et forbud mot slike raketter, et forslag som etter alt å dømme blir vedtatt fra og med neste nyttårsfeiring.

Målet med forslaget er at kvelden skal ende i færre alvorlige skader for uheldige rakettoppskytere.

Populære batterier
Men daglig leder Anders Sture i Svea fyrverkeri er ikke bekymret. Det er nemlig effektbatterier som antas å bli salgsvinneren allerede i år.

- Effektbatteriene blir stadig mer populære, fordi du får mer for pengene. For noen år siden solgte vi mest ferdige pakker, mens nå er det batteriene det går mest av, sier Sture.

Hvilke produkter som selger mest, varierer fra år til år. Siden nyttårsaften er den store salgsdagen for landets fyrverkeriforhandlere, er det ikke klart hvordan utsiktene til et forbud mot pinnestyrte raketter vil slå ut.

- Noen vil kanskje kjøpe pinnestyrte raketter siden det er siste gang, mens andre kanskje velger effektbatteriene siden disse anses som tryggere av myndighetene, spår han.

Fyrverkeri for 250 millioner kroner er nå til salgs landet rundt. Anders Sture anslår at hver rakettkunde legger igjen i gjennomsnitt 3-400 kroner hos forhandlerne. Mange bruker mye mer på å smelle inn det nye året.

Håper på færre skader
Men raketter er ikke bare fest og moro. I fjor ble 128 personer skadet av nyttårsraketter i Norge.

Forsikringsselskapene håper at færre vil skade seg når lovendringen trer i kraft neste år.

- Vi håper dette vil synes på statistikken, sier skadedirektør i TrygVesta, Anne Stine Mollestad.

Til tross for forsikringsutbetalinger på over 100 millioner kroner siden 1985 på grunn av branner forårsaket av fyrverkeri, er det ikke dette som bekymrer forsikringsdirektøren mest foran årets feiring.

- Det er ikke brannene, men personskadene som gir størst grunn til å advare mot uvettig bruk av fyrverkeri, sier Mollestad.

Typiske fyrverkeriskader er brannsår, øyeskader og ødelagte hender og fingre.

Anders Sture regner med et lovforbud mot raketter med styrepinne, men mener likevel det er feil vei å gå.

- Vi vil også ha null skader, men myndighetene kan heller gi strenge bøter til de få som misbruker fyrverkeri, foreslår han.

Ikke dra til Sverige
I år som i fjor er det strengt forbudt å ta med seg fyrverkeri over grensa fra Sverige. Etter at svenskene innførte forbud mot kinaputter for to år siden, har smugling blitt mindre populært. Likevel venter tollvesenet å beslaglegge fyrverkeri på grensa også i år.

- All erfaring tilsier at Tollvesenet også i år kommer til å beslaglegge noe fyrverkeri i løpet av jule- og nyttårstiden, men det synes som flere og flere er klar over forbudet, sier seniorrådgiver Henning Røine i prosedyre- og kontrollavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Dersom du blir tatt i å forsøke å smugle fyrverkeri, venter både konfiskering av rakettene samt klekkelige bøter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.