*Nettavisen* Nyheter.

Siv Jensen: - Han må ha blitt feilsitert

Foto: Berit Almendingen

Men Jan Arild Ellingsens (Frp) står på sitt. - Kvinner må ikke utsette seg for unødig risiko så lenge det finnes kriminelle i dette landet, sier Ellingsen.

26.04.07 08:01

Annenhver mann mener at flørtende kvinner selv er ansvarlig dersom de blir utsatt for seksuelle overgrep, viser en ny rapport fra Amnesty og «Reform ressurssenter for menn».

- Deler min oppfatning
Parlamentarisk leder i Frp Siv Jensen mener partikollega Jan Arild Ellingsens uttalelser i VG om at kvinner kan lære av rapportens innhold, må ha blitt misforstått.

- Han må ha blitt feilsitert. Han deler min oppfatning om at voldtekt uansett ikke er akseptabelt, sier Jensen til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi kvinner må kunne flørte og pynte oss og gå alene på gata uten å bli beskyldt for å oppfordre til voldtekt, sier hun.

I VG onsdag sier Ellingsen at kvinner selv må ta ansvar for å tenke på at deres adferd kan påvirke andre.

- Det er klart at det er lov å flørte, men på noen kan slik adferd være provoserende, særlig i et flerkulturelt samfunn. Det er folk som driver risikosport, og noen som dør av det. Kvinner må selv ta ansvar for hvilke signaler de sender ut, sa Ellingsen, som er første nestleder i justiskomité, til VG.

- Må tenke over hva de gjør
- Siv Jensen sier du har blitt feilsitert. Stemmer det?

- Sitatene er hentet fra et langt intervju og står derfor ikke i sammenheng, sier Ellingsen til Nettavisen, som ikke har snakket med Jensen etter oppslaget.

Han sier enhver bør tenke over hva de gjør i sin hverdag som kan utsette dem for risiko eller en trussel.

- Ta for eksempel en overstadig beruset kvinne som blir med tre menn hjem. Da kan man bli utsatt for en kriminell handling som ellers kunne vært unngått, sier Ellingsen og fortsetter:

- Kvinner må ikke utsette seg for unødig risiko så lenge det finnes kriminelle i dette landet, sier Ellingsen.

Vil gå i demonstrasjonstog
Akhtar Chaudhry (SV) sa til Nettavisen at Ellingsen for å ikke miste troverdighet bør be om unnskyldning på vegne av norske menn.

- Hver gang en eller annen tulling fra minoritetsmiljøet gjør noe uønsket, krever Ellingsen at jeg skal ta ansvar, fordømme det og sågar gå i protesttog. Nå bør Ellingsen på vegne av 48 prosent norske menn gjøre det samme; skamme seg, fordømme og gå i tog, sa Chaudhry.

- Vil du gå i demonstrasjonstog?

- Ja, selvfølgelig. Slike holdninger har jeg ingen problemer med å fordømme, sier Ellingsen.

Rapporten avdekker at:

*

HTML EMBED

Hver femte mann mener en kvinne har et ansvar for å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep dersom hun er kjent for å ha hatt flere partnere.

*

HTML EMBED

Vold mot kvinner preger menns liv: Fire av ti menn kjenner til en mann i sin omgangskrets eller sitt nærmiljø som har utøvet vold mot en kvinne.

*

HTML EMBED

Menn er opptatt av volden: Fire av ti menn opplever vold mot kvinner som et samfunnsproblem i Norge. Seks av ti mener volden angår dem som menneske.

*

HTML EMBED

Menn vil gjerne stoppe volden: To av tre menn uttrykker at de ville grepet inn for å stoppe en voldshandling. Men færre gjør det i praksis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.