Siv Jensen får støtte av klimaforsker

«Siv Jensen har rett om klima» skriver klimaforsker og biolog Pål Prestrud i torsdagens utgave av Aftenposten.

«Siv Jensen har rett om klima» skriver klimaforsker og biolog Pål Prestrud i torsdagens utgave av Aftenposten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Siv Jensen ble latterliggjort da hun framsto som klimaskeptiker. Nå får hun støtte fra uventet hold.

07.05.15 21:11

I et intervju med Aftenposten-TV for noen uker siden, fikk finansminister Siv Jensen (Frp) følgende spørsmål av redakør Harald Stanghelle; «Er du selv overbevist om at de klimaendringene som er dokumentert de siste ti årene er menneskeskapte?».

Etter en kort tenkepause svarer Jensen «nei».

I sosiale medier begynte det umiddelbart å koke. Frp-lederen ble latterliggjort, og vakte oppsikt også i resten av verden. New York Times og Fox News var bare noen av de som omtalte saken i utlandet.

Senere samme dag forsøkte Jensen å avdramatisere situasjonen.

- Jeg ble for unyansert i mitt svar og ønsker overhodet ikke å starte en debatt om dette. Frp har sluttet seg til å forsterke klimaforliket og har tenkt å følge opp det i vårt arbeid i regjering, sa hun til Aftenposten.

Pål Prestrud gir Siv Jensen rett om klima. Foto: Wikimedia Commons

Får støtte

Men nå får Jensen støtte fra uventet hold. I torsdagens papirutgave av Aftenposten under overskriften «Siv Jensen har rett om klima» skriver klimaforsker og biolog Pål Prestrud at Siv Jensen «svarer riktig når det gjelder den vitenskapelige oppfatningen fordi premisset i Stanghelles spørsmål er galt.»

Prestrud, som er direktør for Statens naturoppsyn, skriver videre at FNs klimapanel, eller andre forskningsorganisasjoner, aldri har sagt at hele klimaendringen de siste ti årene er menneskeskapt:

«Helt presist sier Klimapanelet i sin siste rapport fra i fjor at det er «ekstremt sannsynlig at mer enn halvparten» er menneskeskapt. I rapporten fra 2007 sier de at det er «svært sannsynlig at det meste av oppvarmingen» er menneskeskapt, altså mer enn halvparten. Det er med andre ord nok av rom og muligheter for at det har vært et betydelig bidrag fra naturlige komponenter til de observerte klimaendringene. Det er det Klimapanelet tar høyde for i sine formuleringer og vurderinger. Viktige nyanser som blir borte i Stanghelles spørsmål.»

- Lei av hylekoret

- Det er jo et ja nei spørsmål Stanghelle stiller, så hvis jeg hadde vært i samme situasjon som Siv Jensen hadde jeg svart på samme måte, sier Prestrud til Nettavisen.

Han understreker at han ikke skrev innlegget for å gi klimaskeptikere rett i at man ikke bør gjøre noe.

- Vi vet nok om hvor alvorlig situasjonen er og at man bør gjøre noe, men for meg som forsker, som har vært med å skrive disse rapportene, er dette et vesentlig poeng å få fram nyansene, sier Prestrud.

Han er lei av at det ikke finnes rom for nyanser i debatten.

- Jeg er lei av hylekoret. Når noen prøver å nynasere så blir man bare slått i hodet, sier Prestrud.

Solforsker Pål Brekke har fått mye kritikk for sine innlegg i klimadebatten. Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Positiv overraskelse

En som er er positivt overrasket over Prestruds innlegg er solforsker, og seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter, Pål Brekke.

- Denne så jeg ikke komme fra Prestrud men cudos. Det er jo hyggelig at han nå går ut og sier seg enig i det kritiske røster har sagt i mange år. At det også er vesentlige naturlige variasjoner i klimaet, sier Brekke.

Han er enig i at spørsmålet til Stanghelle var «klumsete».

- Siv ble spurt om klimaendringene de siste «10 årene»! I denne perioden har det ikke vært noen temperaturøkning - så da må naturlige svingninger dominere over utslipp av klimagasser i denne perioden. Med mindre menneskeskapte klimaendringer på en eller annen snodig måte har klart å holde temperaturen jevn de siste 10-20 årene, sier Brekke.

Han er en av de som er enig i at menneskeskapt aktivitet påvirker klimaet på jorden, men tviler på hvor sterk den menneskeskapte påvirkningen er. Brekke håper Prestruds innlegg kanskje kan være starten på en mer edruelig diskusjon om blant annet hvor store de naturlige variasjonene er.

Aftenposten redaktør Harald Stanghelle ville ikke ha stilt spørsmålet sitt anderledes. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Fornøyd med spørsmålet

Redaktør i Aftenposten Harald Stanghelle mener ikke at spørsmålet hans var klumsete.

- Siv Jensen, var fullstendig klar over hva jeg stilte spørsmål om, og hun har ikke klaget på spørsmålet for å si det sånn, sier Stanghelle.

Han understreker at han selvfølgelig er fullstendig klar over det Pål Prestrud skriver i torsdagens utgave av Aftenposten.

- Prestrud ser det ut fra et mer faglig blikk, og er opptatt av nyanser. Vi journalister er mer opptatt av å gå til kjernen. Og kjernen av Frps miljøpolitikk er om klimaskeptikerne, som hevder at det ikke er bevist at klimaendringene er menneskeskapte, skal vinne fram, sier Stanghelle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag