GARDERMOEN (Nettavisen): 29. juni i fjor innførte regjeringen, med finansminister Siv Jensen (Frp) i spissen, ordningen med å betale inn ekstra skatt for de som ønsker det.

Arbeiderpartiet (Ap) kalte det et tåpelig valgkampstunt, og etter én uke med ordningen meldte Nettavisen om at finansministeren hadde fått inn 11.000 ekstra skattekroner.

Oppdaterte tall viser at det ikke var riktig. Skatteetaten opplyser nå til Nettavisen at så godt om ingen har benyttet seg av ordningen.

Titalls millioner feilinnbetalt

Totalt har den generert 2000 kroner på ti og en halv måned. Summen utgjør 0,00038 ekstra skattekroner per hode i den norske befolkningen på totalt 5.295.619 personer (per fjerde kvartal 2017 ifølge SSB). Det er ti personer som står bak disse innbetalingene. I tillegg har en rekke personer opplevd byråkratisk krøll.

- Vi fikk flere titalls millioner kroner i feilinnbetaling. Det var fordi noen skatteytere misforstod og betalte inn restskatten sin i den ordningen som var ment for ekstra frivillig skatt, sier direktør for regionavdelingen i skatteetaten Øivind Strømme til Nettavisen.

- Vi erfarte i 2017 flere feilinnbetalinger fra skattytere, men alt skal nå være i orden for den enkelte skatteyter. Vi har også snakket med alle de vi var i tvil om hadde betalt inn feil.

Les også: Ny rekord: Så mye bompenger er krevd inn med Frp i regjering

Jensen er ikke bare glad for omtale av de 2000 ekstra skattekronene.

- Det er ikke særlig overraskende at nesten ingen vil betale frivillig. Uansett er jeg glad for at det er kommet på plass en mulighet, slik at politikere i partier som vil skattlegge folk hardere, frivillig kan betale inn ekstra skatt for å lette på samvittigheten, sier Jensen til Nettavisen.

Det var etter at Støre i et intervju med Nettavisen i fjor vår at han uttalte at det var dypt urimelig at noen med hans økonomi får skattekutt, som var et stikk til den sittende regjeringen. Ap-lederen hadde på det tidspunktet en formue på 65 millioner kroner.

- Pinlig for Frp

Opposisjonen på Stortinget kommer med kritikk mot finansministeren.

- Dette må være pinlig for Frp. Siv Jensen uttalte at valgfrihet er bra da ordningen ble etablert. Etter ti måneder mangler det fortsatt 48.000 kroner før etableringskostnadene på 50.000 er betalt, sier finanspolitisk talsperson i Ap Rigmor Aasrud til Nettavisen.

Les også: Krekar-advokat: - Dersom Frp vil ha Krekar ut av landet er de én telefon unna

I fjor gikk nettopp Ap til valg på å øke skatter og avgifter med inntil 15 milliarder kroner i løpet av inneværende stortingsperiode. Men det var ikke aktuelt for noen av toppene å benytte den frivillige skatteordningen. Nestleder Hadia Tajik var den eneste som nektet å svare på spørsmålet.

- Innføringen av ordningen med frivillig skatt var et valgkampsstunt fra Frp i fjor, og det bør Jensen tørre å innrømme. Frp bør egentlig betale tilbake til staten det det kostet å få opp ordningen, sier finanspolitisk talsperson i Sosialistisk Venstreparti (SV) Kari Elisabeth Kaski til Nettavisen.

Måtte endre ordningen

Jensen svarer slik på kritikken, og at saken omtales i media:

- Jeg tipper noen også vil finne på å klage og mene ordningen er unødvendig. De skal vite at ordningen er så å si selvgående, og det tar trolig lenger tid å lage en nyhetssak om dette enn skatteetaten bruker på å administrere selve ordningen, sier hun til Nettavisen.

Les også: Carl I. Hagen vil sende Krekar til Irak selv om han risikerer dødsstraff

Skatteetaten måtte endre ordningen etter rot med innbetalinger.

- På grunn av feilinnbetalingene så vi et behov for å fjerne betalingsløsningen med automatisk generering av kidnummer, på skatteetaten.no. De som ønsker å foreta en frivillig innbetaling til skatteetaten, utover det som er fastsatt i skatt, må nå ta kontakt direkte med oss, sier Strømme til Nettavisen.

Selv om den frivillige skatteordningen ikke pengemessig har vært en suksess, håver hvert fall finansminister Jensen inn rekordbeløp i bompenger. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen var misfornøyd med bompengekritikken, men tok til motmæle lørdag.