*Nettavisen* Nyheter.

Siv roser Inger Lise

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Siv Jensen applauderer KrFs nestleder, men gir Høyre en ny smekk.

13.09.10 15:00

KrFs nestleder Inger Lise Hansen uttalte i helgen at hun heller vil samarbeide med en Høyre/Frp-regjering, enn med en Ap-regjering.

Utspillet gjør Frp-lederen fornøyd.

- Dette synes jeg er veldig konstruktivt av KrF, for Venstre og KrF bærer mye av ansvaret for at det gikk som det gikk ved forrige stortingsvalg, sier Siv Jensen til Nettavisen.

- Skritt i riktig retning
- Er du overrasket over at Inger Lise Hansen sier dette nå?

- Jeg synes det er konstruktivt, og et skritt på veien for å avklare muligheten for en regjering på ikke-sosialistisk side, svarer Jensen.

På spørsmål om Frp-lederen nå vil ta kontakt med KrF-leder Dagfinn Høybråten, for å avklare et mulig samarbeid nærmere, svarer hun følgende:

- Jeg har et veldig godt forhold til Høybråten, jeg. Vi samarbeider godt fra sak til sak, sier Jensen.

- Viktigst med KrF-politikk
Hansen sa til NTB i helgen at KrF bør innlede samtaler med Frp og de andre borgerlige partiene for å få sikre at de får til et realistisk regjeringsalternativ før valget i 2013.

Hun åpner altså for at KrF, om KrF kommer på vippen, kan samarbeide med en Høyre/Frp-regjering fra sak til sak.

- Det viktigste er å få gjennomslag for mest mulig KrF-politikk, og da må vi ha et regjeringsskifte, sa hun.

- Vi har invitert Høyre
Men det er ikke bare Inger Lise Hansen som engasjerer seg i borgerlige regjeringskonstellasjoner om dagen.

Lørdag kunne Unge Høyre og Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), gjennom Nettavisen presentere en liste på 100 saker der de to partiene er enige. De to oppfordret moderpartiene til å gjøre det samme som dem, å sette seg ned og bli enige.

De to mente Høyre og Frp, som sammen har flertall på en rekke meningsmålinger for tiden, har store muligheter til å kunne få til et bra regjeringssamarbeid.

Les egen sak: - Vi er enige om 100 saker

- Nå må det bli slutt på den smålige kranglingen. Man går heller i strupen på hverandre enn å sette seg ned å se hva man er enige om, sa leder Ove A. Vanebo i Fremskrittspartiets Ungdom.

Siv Jensen sier hun også er glad for dette initiativet, men..

- Jeg synes det er veldig positivt. Det er jo et tidlig tegn på at det er mye som forener de to partiene. Men jeg har på vegne av Frp mange ganger invitert Høyre til å sette seg ned med oss for å diskutere dette, men for øyeblikket har vi ikke møtt noen vilje til det i Høyre, sier Jensen til Nettavisen.

- Hvorfor tror du Høyre ikke vil sette seg ned sammen med dere?

- Hvorfor Høyre ikke vil det, må de svare for selv. Jeg har lurt på det ganske lenge, sier hun, og påpeker som ungdomspartiene at det er viktig å vise velgerne hva slags politikk de kan få etter valget.

- Vi er veldig positive til å sette oss ned i den type samtaler. Det er fornuftig å få en avklaring, og da med fokus på innhold og ikke posisjoner, sier Jensen.

Høyre: - Vi vender ingen ryggen
Høyre synes også initiativet til ungdomspartiene er positivt, men sier de ikke ønsker å sette seg ned med bare Siv.

- Jeg mener vi må skape et fundament som alle de borgelige partiene kan enes om, og så må vi jo se etter neste valg hva som er en naturlig regjeringskonstellasjon. Det synes jeg er for tidlig å ta stilling til nå, sier Høyres nestleder, Jan Tore Sanner.

- Høyre har sagt at vi kan sitte i regjering med Frp, og det er et realistisk alternativ, men hvis vi skal sikre en borgelig regjering er det viktig at vi også har dialog med de to andre borgelige partiene. Poenget er at Høyre ikke vender ryggen til noen av våre venner, sier Sanner.

Han oppfordrer derfor Unge Høyre og FpU til å sette seg ned også med ungdomspartiene til KrF og Venstre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.