RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siv tar selvkritikk

Foto: Jørgen Berge (MEDIEHUSET NETTAVISEN)
Sist oppdatert:
- Jeg ligger og tenker på det hver kveld, sier Siv Jensen om Birkedal-saken.

STORTINGET (Nettavisen): Frps stortingsgruppe hadde onsdag morgen oppvaskmøte om håndteringen av Birkedal-saken.

Frp-leder Siv Jensen fortalte pressen etter møtet at hun hadde gitt sin gjennomgang av saken og fortalt om de avveininger hun hadde gjort.

- Vi gikk fra hverandre som gode venner, bedyret Jensen.

Det har nå gått ti dager siden tidligere Frp-topp og ordførerkandidat Trond Birkedal ble pågrepet og siktet for snikfilming av en ung mann. Siktelsen ble senere utvidet til å også gjelde seksuell omgang med en 15 år gammel gutt.

- Mye jeg kunne gjort annerledes
Jensen tok selvkritikk etter møtet.

- Jeg kan ikke være sikker på at jeg har håndtert saken korrekt, og det har noe med at når man ser saken i etterpåklokskapens lys, så er det alltid mulig å se at man kunne gjort ting på en annen måte, sa Siv Jensen til pressen etter møtet.

- Vil du nå si at du burde gjort ting annerledes? ble Jensen spurt.

- Det jeg kan i hvertfall kan si, er at dette ligger jeg og tenker på hver kveld. Det er lettere å avgjøre når man har noen dagers erfaring med å stå midt i dette, sa Jensen.

Hun ble også spurt om hun er fornøyd med sin egen rolle i saken.

- Nei, selvfølgelig er jeg ikke det. Det har jeg sagt mange ganger. Særlig nå i etterklokskapets lys så ser jeg at det er mange ting jeg kunne sagt annerledes, gjort annerledes og håndtert annerledes, svarte Jensen.

Les også: - Vær ærlig, legg dere flate!

- Jeg har vært tilbakeholden
Hun påpekte at hun aldri har hatt ønske om å skjule informasjon.

- Jeg har aldri hatt ønske om ikke å fortelle sannheten, og det mener jeg at jeg har gjort. Men jeg har vært tilbakeholden med informasjon. Antakelig burde vært rettere på og gitt all informasjon med en gang, men å ikke fortelle sannheten det har jeg ikke gjort, sa Frp-lederen.

Hun beskrev den siste uken som «veldig krevende» for partiet.

- Men nå har vi hatt et godt møte. Jeg opplever at folk har vært veldig ærlige, og at de har gitt uttrykk for hvordan de har opplevde den siste uken, sa Jensen - som innrømmet at de kunne bli bedre på interkommunikasjon.

- Vår interne kommunikasjon må bli bedre, sa hun.

Les også: - Sparker hun Mo, er det som å sparke seg selv

- Jeg har ikke snakket med dem
Jensen sa at mange i partiet føler at de er blitt stigmatisert.

- Det handler tross alt om at vi har alle opplevd et ganske alvorlig tillitsbrudd fra en person som denne saken tross alt gjelder. Så for partiets del handler dette først og fremst om vårt regelverk, og ikke minst om våre rutiner til å håndtere slike situasjoner. Det er det veldig mange føler på nå, de føler på en måte at vi er blitt litt stigmatisert som parti, tross en enkeltpersons dårlige handlinger, sa hun.

Hun avviste påstanden om at de bare snakket med Birkedal, og ikke den fornærmede 15-åringen da de ble kjent med overgrepspåstandene i 2009.

- Fremskrittspartiets Ungdom og Fremskrittspartiet har i fellesskap håndtert saken, og basert på de resultatene og de utfallene som kom fra det, så ble vi stående med påstand mot påstand, sa Jensen.

Hun bekreftet at verken hun eller generalsekretær Geir A. Mo har snakket med den fornæmede gutten, men påpekte at Fremskrittspartiets Ungdom gjorde det.

- Jeg har verken vært i kontakt med verken Birkedal eller 15-åringen. Det har vært vår generalsekretær og og Fremskrittspartiets Ungdoms leder som har vært de som har værti direkte i kontakt med de berørte partene. Så er jeg blitt informert om det som er blitt gjort og sagt i sakens anledning, og det har vært utgangspunktet for at vi anbefalte en politianmeldelse, sa partilederen.

- Vi må åpenbart bli bedre
Frp-lederen sa at de nå skal evaluere partiets håndtering av saken.

- Nå er saken gjenstand for politietterforskning, og så må partiet nå bruke sine ressurser på å lære av den håndteringen som har vært gjort, som åpenbart er mangelfull og åpenbart må bli bedre for fremtiden. Det er det jeg nå kommer til å konsentrere meg om, og så avventer vi de konklusjonene som kommer fra politiet, sa Jensen.

Hun ble også spurt om hun har tillit til Geir A. Mo.

- Jeg har ingen grunn til å ikke ha det, svarte Jensen.

Ble informert i 2009
Frp-veteran Per Ove Width uttalte til VG lørdag at Frp-leder Siv Jensen burde trekke seg hvis hun har kjent til overgrepsanklagene siden 2009.

Sent fredag kveld bekreftet Frps kommunikasjonsavdeling at Jensen ble informert av generalsekretær Geir Mo i 2009.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere