RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Siv vil forby hijab

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet nøyer seg ikke med å si nei til politihijab.

Torsdag fremmet Fremskrittspartiet et forslag i Stortinget om å forby all bruk av religiøse symboler sammen med offentlige uniformer. Partiet vil ikke bare nekte bruk av hijab i politiet, men også stoppe bruken av hodeplagget i Forsvaret, Tollvesenet og domstolene. Forsvaret har allerede åpnet for hijab, mens Tollvesenet har en ny uniform med hijab til vurdering.

- Hører ikke sammen
- Personlige religiøse symboler hører ikke sammen med statens uniformer eller i yrker der det utøves makt på vegne av staten. Det er galt at det er gitt tillatelse til å bære hijab i Forsvaret og i Tollvesenet, sier Siv Jensen ifølge en pressemelding.

Får støtte fra Sp
Stortingsrepresentant Ola Borten Moe fra Senterpartiet sier han er på linje med Frp i denne saken.

- Det har vært brukt som et argument for hijab og politiuniform at dette allerede er tillatt i Forsvaret og Tollvesenet, men det er snarere et argument for å ta en bredere diskusjon om hijab og statlige uniformer. Men det er viktig å få fram også fagetatenes syn her. Jeg ble for eksempel fortalt at hijab blir brukt av våre kvinnelige soldater i Afghanistan. Jeg vet ikke om det er tillfelle, men det er klart at det må være mulig å gjøre unntak, sier Borten Moe til Nettavisen.

Vil hindre særrettigheter
Forslaget fremmes av Fremskrittspartiets medlemmer i kommunalkomiteen på Stortinget og tar til orde for å «styrke arbeidsgivers styringsrett til uniform og bekledning, samt forhindre etablering av særrettigheter for særskilte grupper.»

- Vi fremmer dette forslaget fordi hijabsaken nå er i ferd med å utvides. Det er ikke lenger bare politiet som skal få bære hijab, men debatten er også reist for dommere. Det er ikke aktuelt for Frp, sier Jensen.

- Personlige ytringer
Senterpartiets Ola Borten Moe sier seg enig med Jensen at det heller ikke bør åpnes for bruk av hijab for dommere.

- Argumentene er de samme som når det gjelder politiuniform. Vi kan ikke åpne for slike personlige ytringer på uniformen som det hijab representerer, sier han.

Borten Moe sier han ser på hijab-debatten som en viktig prinsippiell sak. Han har også merket seg det sterke engasjementet debatten om politihijab har utløst.

- Begge disse tingene rettferdiggjør etter min mening at Stortinget får saken til behandling og tar en grundig diskusjon.

- Hva blir utfallet på denne saken?

- Jeg vil bli veldig overrasket dersom det ender med at politihijab blir tillatt, sier Borten Moe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere