RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sivilforsvaret i trøbbel

(TV 2)
Sist oppdatert:
Sivilforsvaret slet med å skaffe brannmannskaper til storbrannen på Sotra fredag. Fint vær og konfirmasjon er noe av årsaken.

Da Sivilforsvaret skulle ha tak i det første laget, kunne bare en av sju stille opp.

- Det er viktig å understreke at problemene ikke skyldes at folk sa nei til å stille. Problemet var at folk var bortreist, eller ikke tok telefonen, sier sivilforsvarsinspektør Helge Johnsen i Hordaland sivilforsvarsdistrikt til iBergen.no.

- Vi kontaktet en 150 stykker for å fylle det første laget på 20 personer, sier Johnsen til Bergens Tidende.

I løpet av helgen hadde Sivilforsvaret rundt 300 personer i aksjon i forbindelse med slukkingen.

Flott helg
- Fredag var første dag i en helg, den flotteste helgen til nå i år. I tillegg var det en helg med mange konfirmasjoner, sier Johnsen.

- Når vi har en ordning som er basert på at vi skal ringe opp folk når vi trenger mannskapene, betyr manglende svar at vi må ringe desto flere mennesker. Det var det vi slet med fredag, ikke at folk ikke ville stille, fortsetter Johnsen.

Han forteller at de som svarte nei når de ble oppringt, i all hovedsak var folk som skulle ha konfirmasjon selv. - Og det var en begrunnelse vi synes må være god nok, sier sivilforsvarsinspektøren.

Han forteller at det gikk veldig greit å få fatt i folk da ringerunder ble gjennomført søndag ettermiddag. - Vi trengte folk til søndag kveld, natt til mandag, og mandag. Og det gikk helt greit.

Forpliktelse
Johnsen understreker at Sivilforsvaret klarte å stille med det antall mannskaper de ble bedt om, men sier jobben med å skaffe folk var tøffere enn forventet. Overfor BT bekrefter Johnsen at noen av de som stilte opp i helgen ga uttrykk for en viss misnøye over at det «alltid er de samme som stiller opp».

Nå vil han ha en mer forpliktende vaktordning. Han peker på at Forsvaret jobber med å få til en vaktordning eller kontrakter for Heimevernet, som skal sikre at de som er meldt til tjeneste også kan stille i slike sammenhenger. Får Johnsen viljen sin, får også Sivilforsvaret en tilsvarende ordning.

- Dette er jo politikk, og det skal ikke jeg snakke så mye om. Men det er klart at det kan være en løsning for oss også på sikt å vurdere en tilsvarende ordning, slik at vi får en garanti om at folk stiller når alarmen går.

Heimevernet stilte
Heimevernet stilte i helgen også med mannskap. De hadde tilfeldigvis øvelse denne helgen, og kunne derfor stille på kort varsel.

- Brannmannskapene var heldige slik sett. Hadde det ikke vært for øvelsen, ville trolig Heimevernet hatt de samme problemene som oss med å skaffe folk, sier Johnsen.

I løpet av helgen var nærmere 1000 mennesker med på å kjempe mot flammene på Sotra. Først søndag ettermiddag ble brannen meldt under kontroll. Da var et område på rundt 20 kvadratkilometer svidd av.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere