RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sivilforsvaret mobilisert

Foto: Mari Brenli
Sist oppdatert:
Situasjonen er kritisk for flere av bruene i Kongsberg. Nå settes Sivilforsvaret inn for å berge veier, bruer og et industriområde.

Kongsberg/Oslo (Nettavisen): Se flere bilder av flommen nederst i artikkelen.

Store nedbørsmengder skaper problemer på Østlandet onsdag.

Se innslag på TV 2 Sumo.

I Buskerud gikk elven Numedalslågen onsdag over sine bredder, og vannet bare stiger og stiger. Sivilforsvaret er nå tilkalt for å forhindre større skader.

Men i Nord-Norge er det sol og sommer.

- Kritisk i Kongsberg
Begge bruene som går over Lågen er stengt, og vannet fortsetter å stige.
- Det er i Kongsberg det er mest kritisk nå. Det er en del omkjøringer grunnet de to broene som er stengt. Nå er også sivilforsvaret tilkalt for å sikre Kongsberg næringspark med sandsekker, sier operasjonsleder Jon Sverre Torseth ved Søndre-Buskerud politidistrikt.

- Vi konsentrerer oss nå om å sperre områder som trues av vannet, og overvåker situasjonen, følger med på at ikke veier skal oversvømmes eller rase ut, forklarer han.

- Det er foreløpig ingen boligområder som må evakueres, men det er NVE som har prognosene og kan fortelle oss mer om hva som kan skje utover kvelden, sier operasjonslederen.
- Det er ikke så mye man kan få gjort med menneskekraft nå.

– Det ventes 50-årsflom i løpet av natten. Når er høyst usikkert. Det kan skje ved midnatt eller klokken 06.00 torsdag, sa Eirik Traa i NVE region sør til Laagendalsposten i 16-tiden onsdag.

- Alvorlig trafikkproblem
I Kongsberg har politiet stengt Nybrua på grunn av flommen, opplyser Kongsberg kommune til Nettavisen onsdag ettermidag.

Møtet til beredskapsgruppa i kommunen er nå over.
- Konklusjonen etter møtet er at vi har et alvorlig trafikkproblem i Kongsberg by, sier informasjonssjef i Kongsberg kommune, Bernt Søraa til Nettavisen.
- To stengte bruer skaper store problemer. Sivilforsvaret jobber nå med å bygge flomvern, redningstjenesten har hele sitt mannskap ute, og Statens Vegvesen har også vært her for å kartlegge situasjonen.

- Ikke ta med bil
Kongsberg Jazzfestival startet i dag, og den går sin glade gang til tross for vannmassene som herjer deler av byen.
- Festivalen går sin gang, men mitt råd er å ikke ta med bil. Det er ingen grunn til bekymring for boligområder, det er kun næringseiendom som har fått vann i kjelleren hittil, opplyser Søraa til Nettavisen.

Alternativ kjørerute for de som skal via Kongsberg fra Drammen på Europavei 134 er riksvei 286 via Krekling og Skollenborg. Det samme gjelder bilister som kommer fra Notodden. Bilister som kommer fra Numedal må kjøre Sandsværveien - også via Krekling og Skollenborg.

Sjekk været der du bor:
SUPERSØK:Været 700.000 steder - NÅ
NYTTIG:Været på mobil

Se siste værmelding på TV 2 Sumo

- En meter til
Rollag sentrum er nå er isolert på grunn av de store vannmassene. På en av veiene er vanndybden målt til 1,25 meter.

- Vannet i Lågen forstetter å stige og Rollag sentrum er nå isolert av vannmssene. Fylkesveg 107 er stengt ved Stærnes (inn til Rollag sentrum), ved Tråen og ved Prestmoen, vegen over Bergangrend til Sigdal er også stengt, skriver Rollag kommune på sine nettsider.

Folk med bil får ikke kjørt ut av sentrum.

- Vi har ikke mulighet til å kjøre ut av sentrum fordi alle veiene er stengt. Det er enorme mengder med vann, sier resepsjonist Solfrid Holtan i Rollag kommune til Nettavisen.Her kan du sjekke været der du bor.

Ifølge Holtan er det forventet at Lågen skal stige enda mer, opptil en helt meter til, etter at en demning i Tunhovdfjorden er sluppet opp på grunn av vannmassene.

- Det vil skape enda flere problemer for de som bor i nærheten av Lågen, sier hun.

To campingvogner har blitt tatt av flommen på Holman Camping seks kilometer sør for Veggli sentrum onsdag ettermiddag. Ingen kom til skade, men campingplassen er oversvømt, melder politiet.

- Aldri opplevd
Resepsjonisten har aldri opplevd verre tilstander.

- Vi har hatt flom her før, men ikke så til de grader som nå. På 50-tallet tror jeg de hadde opplevd noe lignende. Men dette kan også bli slått nå, sier Holtan til Nettavisen.Hun forteller at store områder står under vann.

- Det er enormt. Jeg har ikke sett makan, sier Holtan.

Kommunen har hele dagen sittet i krisemøter, og følger nøye med på flommen utover ettermiddagen og kvelden.

- Ring kommunen
Ifølge kommunen har vannverket i Rollag sentrum også brutt sammen.

Laagendalsposten skriver på sin nettside at vannverket ligger under vann, og at folk i området er derfor uten vann i springen. Kommunen ber nå folk om å koke vann som kommer i ledningen.

I Rollag komunehus er det opprettet kriseadministrasjon som treffes på tlf. 31023000.

- For nødvendig transport kan en kontakte kommunen på krisetelefonen, opplyser kommunen.

- Sentralbordet kommer til å være åpen utover kvelden og i natt. Så hvis folk har spørsmål må de bare ringe sentralbordet, sier Holtan.

Omkjøring i Hallingdal

Også i Hallingdalen er det problem. På riksvei 7 ved Nesbyen er det nå omkjøring fordi veien er oversvømt.

Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere