*Nettavisen* Nyheter.

Sjåføren som er siktet i Nordfjord har ikke ønsket å forklare seg

To kvinner omkom etter at de ble påkjørt på en gangvei i Kjølsdalen mellom Nordfjordeid og Måløy i Sogn og Fjordane torsdag kveld. Politiet ble varslet om ulykken klokken 20.21. Foto: Siri Kolseth/Fjordenes Tidende (NTB scanpix)

Mannen som er siktet for uaktsomt drap etter at to kvinner omkom i påkjørsel i Sogn og Fjordane har foreløpig ikke ønsket å forklare seg i avhør med politiet.

28.12.18 21:17

Det skriver Firda.no (bak betalingsmur). Lensmann i Nordfjord, Tormod Hvattum forteller Firda.no at de vil gjøre nye forsøk på å avhøre sjåføren fredag kveld og lørdag morgen.

Sjåføren har fått oppnevnt advokat Oscar Ihlebæk som forsvarer, skriver avisen.

- Det jeg kan si er at jeg har hatt mange samtaler med ham, og assistert ham over telefonen med et avhør politiet hadde med ham i dag, forteller Ihlebekk til Firda.no, og bekrefter også at sjåføren ikke har villet forklare seg overfor politiet i dette avhøret.

Han forteller videre at mannen har gitt inntrykk av å være innstilt på å forklare seg, men at hendelsen har gått sterkt inn på ham og at han derfor foreløpig har opplevd det som vanskelig.

Kjørte av veien

Ulykken skjedde mellom Nordfjordeid og Måløy i Eid kommune i Sogn og Fjordane litt før klokken 20.30 torsdag kveld. Bilen kjørte av veien og opp på et gangfelt i Kjølsdalen.

– Det er ikke skrevet noen formell siktelse ennå, men han er siktet for uaktsomt å ha forvoldt de to kvinnenes død i trafikken, sier lensmann Tormod Hvattum i Nordfjord til NTB tidligere fredag ettermiddag.

63 og 57 år gamle

Det var den 63 år gamle, Anne Elise Sæthre og den 57 år gamle Marit Johanne Røed Sundal som omkom i trafikkulykken. Kvinnene er begge hjemmehørende i Eid kommune, og pårørende er varslet. Sjåføren er fra nabokommunen Gloppen.

Startet avhør fredag ettermiddag

Bilføreren pådro seg lettere skader og ble innlagt på sykehus.

Avhøret av mannen startet tidlig fredag ettermiddag.

Siktede var innlagt på sykehus natt til fredag og vurderes som lettere skadd. Torsdag kveld varslet politiet at mannen rutinemessig blir sjekket for påvirkning. Hvattum har foreløpig ikke kunnet si noe om resultatene av disse prøvene.

Han forteller NTB at det blir holdt en minnestund i Kjølsdalen kirke klokken 16 fredag ettermiddag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ulykken skjedde mellom Nordfjordeid og Måløy i Eid kommune i Sogn og Fjordane litt før klokken 20.30 torsdag kveld. Foto: Faksimile (Google Maps)

Ingen vitner

Det var forbipasserende som varslet om ulykken som skjedde ved et kryss opp mot Kjølsdalen.

– Kvinnene gikk på gangveien da bilen kjørte ut av veien og opp på gangveien. De ble forsøkt gjenopplivet, men det lot seg ikke gjøre, sier Hvattum.

– Det var ingen vitner til selve ulykken, så vidt jeg kjenner til, men folk kom raskt til stedet, sier lensmannen.

Kvinnene er begge hjemmehørende i Eid kommune og pårørende er varslet. Sjåføren er fra nabokommunen Gloppen.

Kriminalteknikere fra politiet og ulykkesgruppa til Statens vegvesen foretok undersøkelser på stedet torsdag kveld.

Burde hatt rekkverk

Veien der ulykken som kostet to kvinner livet burde hatt rekkverk, ifølge en rapport fra Statens vegvesen. Det skriver VG fredag kveld.

Avisen har fått delvis innsyn i en rapport der det står at Statens Vegvesen «registrerer et behov for rekkverk» i området der to ble påkjørt tredje juledag. Rapporten er fra mars 2018, og ble opprettet med tanke på å starte arbeidet med prosjektering av rekkverk på strekningen.

– Nye krav tilsier at det bør være rekkverk på hele den strekningen til dette krysset hvor ulykken skjedde Dette gjelder ikke bare i området langs gang- og sykkelveien, men også på en strekning der det er fare for utforkjøring mot fjell, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Svenn Egil Finden, til VG.

Han kan ikke svare på om et rekkverk ville forhindret ulykken der de to kvinnene omkom.

– Det kan jeg ikke svare på før ulykkesrapporten er ferdig. Utgangspunktet for et slikt rekkverk er jo at det vil bøye seg ved en påkjørsel. Dette for å kunne absorbere kreftene ved bil og av hensyn til de som sitter i bilen. Det er viktig at rekkverket har en viss mykhet, sier han til VG.

Krisestab

Ordfører Alfred Bjørlo (V) i Eid kommune sier kommunen har satt krisestab.

– Vi ble varslet om ulykken så raskt skadeomfanget ble kjent, og kriseteamet ble umiddelbart samlet. Et psykososialt kriseteam ble raskt etablert for å bistå de pårørende, sier Bjørlo til NTB.

Han sier at den lokale skolen er åpnet som et samlingssted og at den lokale sanitetsforeningen, som kommunen har beredskapsavtale med, er på plass med folk der.

I Kjølsdalen bor det mellom 500 og 600 personer. Bjørlo sier ulykken vil prege bygda.

– Det er tragisk og et sjokk for alle når noe sånt skjer. Det er en fryktelig hendelse og vil prege oss i lang tid framover, sier han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag